Menu

zoeken

Lucas (6): dag vol verrassingen

Og240426 SIntNyk LucasBeun MakeaWish 4  1000en en oren kwam ie tekort. De zesjarige Lucas Beun uit Sint Nicolaasga heeft vrijdag 26 april 2024 heel wat beleefd. Een superlange limousin met zijn eigen naam op de zijkanten kwam hem ‘s ochtends bij het ouderlijk huis aan de Kade ophalen. Vandaar reed hij met zijn familie naar de brandweerkazerne om de hoek voor een uitgebreide demonstratie en als klap op de vuurpijl toerden ze met de blusauto naar het Abe Lenstrastadion in Heerenveen, waar de kleine man – veel beter dan Sportclub Heerenveen de dag ervoor - een formidabel doelpunt scoorde.

Lees meer: Lucas (6): dag vol verrassingen

Zoektocht naar boerengezin Sint Nyk

Tijdens de dodenherdeking op 4 mei hangen de vlaggen in Nederland halfstok.De familie Jeuster uit Utrecht is op zoek naar het boerenechtpaar in Sint Nicolaasga, dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vier kinderen heeft opgevangen. Annie, Jannie, Ton en Bets Jeuster kwamen terecht in een gezin met een zoon en dochter van rond de twintig jaar. Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga kreeg de vraag binnen. ,,Hoe mooi zou het zijn om voor deze familie de puzzel compleet te kunnen maken’’, aldus het bestuur.

Lees meer: Zoektocht naar boerengezin Sint Nyk

Verhitte kickboksclinic over geloof

240407 SIntNyk boksclinic Zalencentrum 7 1000

“Kickboksen is een ideale sport om weerbaarder te worden en voor jezelf te leren opkomen, maar het is geen vechtsport. Het is een verdedigingsport.” Een groep jongeren kreeg zondagmiddag 7 april 2024 kickboksles van Joop Gottmers in het Zalencentrum Sint Nyk in Sint Nicolaasga. De organisatie was in handen van De Ferbining van PKN-gemeente Op ‘e Noed. Als kickbokser en ex-crimineel vertelde hij zijn levensverhaal met daarin ook de bekering tot het geloof.

Lees meer: Verhitte kickboksclinic over geloof

Resinsje: "Ferliezers" winner op toaniel

240126 SIntNyk toaniel Ferliezers 4 c MennoDijkstra  1000In fragmint út Ferliezers mei (fan lofts ôf) Tinie van Lingen, Corry Postma, Wietze Kramer en Ronnie Gras.Ton Davids, de skriuwende húsdokter sa as hysels seit, skriuwt stikken dy earne oer gean, meastal stikken om te laitsjen en sûnder pretinsjes en krekt in tikkeltsje oars, oer hjoeddeistige saken. Sa ek it stik “Ferliezers”. It tema yn dit stik is wat d’r allegear barre kin mei minsken yn in strjitte wêr’t de haadpriis fan de postkoadelotterij falt. No, dat blykt hiel ferskaat te wêzen en sjedêr de yngrediïnten foar in moaie jûn toaniel. Ik wol fierder neat oer de ynhâld ferklapje fansels.

Lees meer: Resinsje: "Ferliezers" winner op toaniel

Toren Spannenburg op kieslijst Jong Erfgoed

Terwijl de top van de KPN-straalverbindingstoren in Spannenburg in de zon staat te schitteren, is het ondereind in nevelen gehuld. De mist reikt niet hoger dan enkele tientallen meters. De toren zelf is 118 meter hoog en zorgt voor de verbinding van onder andere telefoonverkeer.

De straalverbindingstoren van Spannenburg uit 1972 moet bewaard blijven voor het nageslacht. Het gebouw is kandidaat voor de nationale lijst Jong Erfgoed. In een promotiefilmpje noemt architectuurhistoricus Herman Wesselink het 118 meter hoge betonnen bouwwerk beeldbepalend en een vertrouwd baken in de Friese zuidwesthoek. Op dit moment wordt de toren met name als datacenter gebruikt en in mindere mate dan vroeger voor televisie-, radio- en telefoonverkeer.

Lees meer: Toren Spannenburg op kieslijst Jong Erfgoed

Nostalgische veiling klinkend succes

230128 SintNyk DeHoeke veiling 5 MennoDijkstra  1000De veiling van nostalgische muurschatten uit voormalig café ‘De Hoeke’ in Sint Nicolaasga op zondagmiddag 28 januari 2024 is een daverend succes geworden. Rond het aanvangstijdstip van half vier loopt het aardig vol met belangstellenden. Jong en oud komen nog een keer samen in de voormalige kroeg. Veilingmeester Henno Hogeling (28) hanteert de veilinghamer alsof dit al jaren zijn dagelijkse werk is. Oud-uitbaters Erik Boonstra (56) en Lya Boonstra- Folkertsma (54) staan als vanouds weer achter de toog.

Lees meer: Nostalgische veiling klinkend succes

Nog beduusd van avondje Amstel Live

240120 SintNyk AmstelLive c YvonneBijma 58 1000Gebracht en gehaald. In een speciale Amstel Live-bus. Vanuit Sint Nyk naar Rotterdam Ahoy naar de grootste kroeg van Nederland met muziek die Hollands Glorie overtreft. Femke Visser uit Sint Nicolaasga won de hoofdprijs tijdens een middagje in Het Wapen van Friesland, dat zondag 21 januari 2024  tot een Vrienden van Amstel Live Café was omgetoverd. Een week na het uitstapje is ze er nog beduusd van. Samen met vijf vriendinnen had ze de avond van haar leven.

Lees meer: Nog beduusd van avondje Amstel Live

Radio8521.nl: twee dagen leut

Team Radio8521De vaste luisteraars van Radio8521.nl zitten sinds zaterdag 30 december 2023 aan de ‘buis’gekluisterd. Het streamiingskanaal op internet kent een vaste schare enthousiaste volgelingen, die geen moment willen missen. Het radiokanaal – met beeld – is de laatste twee dagenvan het jaar in de lucht. In Bar de Gaast in Sint Nicolaasga gaat het deejay-duo Agge en Willem met een vaste ploeg helpers aan de slag. Reclames, verzoekplaten, van alles komt voorbij. Gasten zijn van harte welkom.

Lees meer: Radio8521.nl: twee dagen leut

Na de kerst: mysterieus kaartje

231229 Kerstkaart leeg 1000


De mysterieuze kerstkaart van Eric en Froukje de Boer


Ieder jaar vlak voor de kerst begint het bij mij en ik weet zeker bij meerdere inwoners uit Sint Nicolaasga, weer te kriebelen. Een vaag onrustig gevoel. Niet het gevoel of het kerstdiner wel of niet gaat slagen of dat er wel genoeg gourmet-vlees is. Nee, krijg ik dit jaar weer die felbegeerde kerstkaart van Eric en Froukje de Boer?

Lees meer: Na de kerst: mysterieus kaartje

Krystferhaal: de keunstkrystbeam

231223 Krystbeam ferhaal AnneSieperda 2Se stie wer ûnder, ús moaie keunskrystbeam. Se wie de hiele simmer op de hea-solder útfanhûs west yn in grutte doaze, mar no mocht se wer sa’n fjouwer wike pronkje yn de keamer. It wie wer in hiele sikerij om de júste takken by de goeie hichte te finen, dus eltse kear fan in ôfstân de boel beloere, glure en ture om te sjen of de takken wol yn lykwicht hongen. Och, wat ek in gedonder, je soene mar in echte krystbeam keapje. Mar dan hawwe je wer nuddels dy’t loslitte en allegear lytse bistkes, dy’t mei de beam en sûnder ferbliuwsfergunning dyn kryst-skjinne hûs yn wâdzje.

Lees meer: Krystferhaal: de keunstkrystbeam

Kerst in diensttijd: ver, ver weg

231223 SintNyk JohanKuipers 2 MennoDIjkstra 1000,,Het was begin december 1959 dat ik mij voor de militaire dienst moest melden in Vught. Dat was niet een leuke tijd om te beginnen. Alleen al de reis met bus en trein was al een ommelands gebeuren met ook nog een behoorlijk eind lopen van station naar de kazerne. Met de Kerst mochten wij voor het eerst naar huis, dat was een goed vooruitzicht.’’ Kersttijd is voor veel mensen een periode om op terug te kijken, herinneringen naar boven te halen. Johan Kuipers – inmiddels 83 jaar - uit Sint Nicolaasga vertelt wat zich eind jaren vijftig afspeelde, om precies te zijn 1959. 

Lees meer: Kerst in diensttijd: ver, ver weg


Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!