Menu

zoeken

Last van… Merkekriebels?

Z230901 SIntNyk praalwagenbouwers 3 1000e kunnen ontstaan bij het ontvangen van de Merkeboekjes of bij het zien van de Merke-palen. Ze kunnen opborrelen bij de aankomst van de attracties of het schouwspel van kroegbazen, die hun café en terras gereedmaken. Ze kunnen ook opwellen bij het alvast zien van één van de wagens of bij het horen van oefenende figuranten. Het zijn dan de welkbekende Merkekriebels die zich voordoen: een gevoel dat menig inwoner van Sint Nyk en omgeving zal herkennen wanneer de Merke voor de deur staat. In dit artikel duiken we in de dagen en momenten vlak voor de start van de Merke. De fase waarin de Merkekriebels zich ontwikkelen.

Lees meer: Last van… Merkekriebels?

Duitse stoomboot doet Langweer aan

230827 Langweer Duitsestoomboot c PassantenhavenLangweerDe Duitse stoomboot Nepomuk verlaat zondagochtend de passantenhaven van LangweerEen bezienswaardigheid is de Duitse sloep Nepomuk zeker. Het 6,85 lange scheepje wordt aangedreven door een stoommachine, die op hout wordt gestookt. Eigenaren Gertrud en Andreas Scholz (beiden 65) kunnen op een vrachtje van 400 kilo beukenhout een krappe week varen. Ze bekijken Friesland drie weken vanaf het water. ,,Fabelhaft, al die woningen aan het water. Wat is dat mooi.’’

Lees meer: Duitse stoomboot doet Langweer aan

Visspektakel voor jeugd Sint Nyk

230715 SintNyk haven vissen OnsGenoegen 3 1000Met de VISKaravaan van Sportvisserij Nederland heeft hengelsportvereniging Ons Genoegen in Sint Nicolaasga er een mooie attractie bij. De opzet van het evenement is groter dan de VisSpelDoedagen, die de vereniging tweejaarlijks voor de Sint Nykster schooljeugd organiseert. Daar komen meestal zo’n dertig jongeren op af. Op de eerste woensdag van de schoolvakanties – 26 juli 2023 – wordt een veelvoud aan jongelui verwacht.

Lees meer: Visspektakel voor jeugd Sint Nyk

Verder na de brand, maar op andere plek

230717 SintNyk brand Hjirist 1Nauwelijks een oog hebben de uitbaters van Indonesisch restaurant Hjir is ‘t in Sint Nicolaasga dichtgedaan. De dag na de brand ervaren John Visser en Nenny Lameijer de complete verwoesting van hun eetgelegenheid als heel onwezenlijk. Letterlijk alles is in rook opgegaan. Geen enkele muur staat nog recht overeind. De puinhoop is enorm.

Lees meer: Verder na de brand, maar op andere plek

Oude glorie met oogst van pakjes hooi

Tie de Jong op zijn midi-balenMet de hele familie en vrienden haalde Tie de Jong uit Tjerkgaast met de eerste snee in totaal 4.700 pakjes hooi van het land. Zo’n twintig mensen en materiaal uit de jaren zeventig en tachtig werden ingezet om het ruwvoer binnen te halen. Het hooi komt van oud boerenland. ,,It liket hast wol “oude glorie”’’, lacht De Jong, die een handelsbedrijf in hooi en een jongvee-opfokbedrijf in Tjerkgaast heeft.

Lees meer: Oude glorie met oogst van pakjes hooi


Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!