Menu

zoeken

230715 SintNyk haven vissen OnsGenoegen 3 1000Met de VISKaravaan van Sportvisserij Nederland heeft hengelsportvereniging Ons Genoegen in Sint Nicolaasga er een mooie attractie bij. De opzet van het evenement is groter dan de VisSpelDoedagen, die de vereniging tweejaarlijks voor de Sint Nykster schooljeugd organiseert. Daar komen meestal zo’n dertig jongeren op af. Op de eerste woensdag van de schoolvakanties – 26 juli 2023 – wordt een veelvoud aan jongelui verwacht.

Voorzitter Nico Altenburg van Ons Genoegen verwacht veel van het evenement. De jeugd in de leeftijd van 8 tot 14 jaar kan de hele ochtend en een deel van de middag langskomen. Deelnemers kunnen dan zelf een hengel met tuigje maken. Ze krijgen een vaste hengel en leren hoe ze de visdraad er aan moeten knopen. Ook wordt voorgedaan hoe ze een dobber en een haakje moeten bevestigen. ,, Dat moatte se yn de goeie folchoarder dwaan’’, vertelt voorzitter Altenburg.

Met hun nieuwe hengel kunnen de jongeren in het viswater aan It Sein proberen een visje te vangen. De organisatie zorgt voor aas en voer, ook wordt de jeugd tussendoor van drinken voorzien en voor de lunch gezorgd. Verder krijgen ze onderricht in de manier waarop ze de vis van de haak halen.

De tweehonderd leden tellende hengelsportvereniging Ons Genoegen in Sint Nicolaasga helpt de dag op touw te zetten. Daarbij hoort onder andere het leren werpen op targets. Ook is een visdrilsimulator aanwezig. ,,Dat is foar my ek nij’’, vertelt voorzitter Altenburg, ,,It iene momint dan fielst oan de angel dat de fisk lûkt en dêrnei dan jouwt er rêst. Doel is om de fisk sûnder skea út it wetter te heljen. De krigest efkes it gefoel hoe it yn it echt wêze kin’’.

Doel van de VISKaravaan en ook van de VisSpelDoeDagen is om jeugdleden te werven. We willen graag dat de jongeren aan het vissen gaan en ze ook aan de vereniging binden, vertelt Altenburg. Jeugdleden jonger dan 14 jaar kunnen een gratis jeugdvergunning krijgen, ze mogen dan met een één hengel vissen met daaraan brood, maden, wormen, deeg of maïs als aas. Als jeugdleden tot 14 jaar met kunstaas willen gaan vissen, dan hebben ze een jeugdVISpas nodig. Deze kunnen ze ook bij de vereniging aanschaffen. Vanaf veertien jaar (peildatum 1 januari) hebben ze een VISpas voor volwassenen nodig.

Vereniging op nippertje gered
Het gros van de tweehonderd leden is lid van de vereniging om in het bezit te kunnen zijn van de VISpas. De betrokkenheid bij de vereniging mag wat de voorzitter wel wat groter zijn. Het voortbestaan van Ons Genoegen stond tijdens de ledenvergadering in februari 2023 op het spel, omdat er geen bestuursleden waren te vinden. Volgens de statuten zijn minimaal drie bestuursleden leden nodig en er waren maar twee. Die situatie bestond toen al twee jaar. Voorzitter Nico Altenburg en secretaris Theo de Vries vonden in Sjouke Bouma een nieuwe penningmeester en Dennis Bos een nieuw algemeen bestuurslid.

Naast gewone leden verkoopt de vereniging ook enkele tientallen weekvergunningen aan toeristen via de verkooppunten Bosma’s Groene Vakzaak in Sint Nyk De Hoek Watersport in Dijken.

  • VISkaravaan – sportvis-evenement voor de jeugd (8/14 jaar)
  • Woensdag 26 juli van 9:30 tot 14:30 uur

Foto's: Menno Dijkstra

230715 SintNyk haven vissen OnsGenoegen 2 1000230715 SintNyk haven vissen OnsGenoegen 4 1000



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!