Menu

zoeken

Tijdens de dodenherdeking op 4 mei hangen de vlaggen in Nederland halfstok.De familie Jeuster uit Utrecht is op zoek naar het boerenechtpaar in Sint Nicolaasga, dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vier kinderen heeft opgevangen. Annie, Jannie, Ton en Bets Jeuster kwamen terecht in een gezin met een zoon en dochter van rond de twintig jaar. Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga kreeg de vraag binnen. ,,Hoe mooi zou het zijn om voor deze familie de puzzel compleet te kunnen maken’’, aldus het bestuur.


Zoektocht naar boerengezin Sint Nyk dat vier evacués in WOII opving


,,Wellicht een gekke vraag om bij jullie te stellen, maar het proberen waard’’, aldus de briefschrijfster Marieke Hagting. De moeder van haar beste vriendin is Annie Jeuster (inmiddels 86), die oorspronkelijk uit Utrecht komt en alweer jaren in Sneek woont. ,,Tijdens de oorlog is ze met haar twee zussen en een broertje een tijd in Sint Nicolaasga geweest. Ze heeft daar tijdelijk als evacué op een boerderij gewoond.’’ Het verhaal kwam naar boven door de televisieserie ‘De Joodse raad’, vertelt Marieke Hagting. De moeder van haar vriendin wil graag weten op welke boerderij ze tijdelijk woonde. Haar zussen Jannie en Bets en broertje Ton leven niet meer.

De vraag aan de lezers van De Zakenman is of zij meer informatie over de locatie hebben. ,,Of een idee hoe we daarachter kunnen komen? Annie Jeuster weet zelf niet meer hoe de mensen heten en waar ze gezeten heeft. Wellicht is dit zoeken naar een speld in een hooiberg, maar voor mijn beste vriendin en mij is het meer dan de moeite waard om te kijken of we achter deze informatie kunnen komen. Moeders is nu nog helder van geest en wat zou het mooi zijn als wij de puzzel voor haar compleet kunnen maken zolang dat het geval is.’’

De kinderen zijn in 1944 en 1945 ongeveer zes maanden in Sint Nyk geweest. Hun gegevens zijn als volgt:

Johanna Agatha, roepnaam Jannie geboren 23-05-1936
Johanna Catharina, roepnaam Annie geboren 31-07-1937
Anthonius Maria, roepnaam Ton geboren 22-09-1938
Elisabeth Cornelia, roepnaam Bets geboren 10-04-1940

De kinderen zouden geëvacueerd zijn met behulp van de rooms-katholieke parochie van Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming aan de Biltstraat in Utrecht. Het vermoeden bestaat dat het gezin uit Sint Nyk, waarbij zij verbleven, in elk geval een zoon en dochter van rond de twintig jaar hadden, die beiden nog thuis woonden.

Reactie mogen naar Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!