Menu

zoeken

231019 SintNyk infoavond VNN Wolweze 1000De informatieavond voor ouders over het gebruik van verdovenden middelen op donderdagavond 19 oktober 2023 in Sint Nicolaasga was leerzaam. Tot die conclusie komen de organisatoren naar aanleiding van de reacties van de bezoekers. Wolwêze Sint Nyk had Marcel Seuninga van Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) uitgenodigd.

,,Het was een leerzame avond waarbij veel dingen herkenbaar waren’, reageerde een van de ouders na afloop van ‘’de avond met een mooie boodschap”. Ze kregen de boodschap mee om een gesprek met zoon of dochter ,, vanuit de positieve kant te benaderen, waarbij je duidelijk je eigen grenzen aan geeft. Oordeel of veroordeel niet, maar neem waar’.

Zo’n zeventig inwoners van Sint Nyk en omliggende dorpen kregen informatie over jongeren en het omgaan met drank, drugs en gamen. Marcel Seuninga van VNN schetste dat er op het gebied van drank, drugs en gamen een trend te ontstaan, die voor ouders lastig is. Hij nam zijn toehoorders mee in deze trend en ontwikkelingen en hoe ze hier als ouders mee om kunnen gaan.

Onderzoekcijfers van voor de coronaperiode tonen dat de intensiteit van het middelengebruik stabiel is en in sommige gevallen zelfs afneemt. Wel zijn er veranderingen op het gebied van het soort middelen, die momenteel in trek zijn bij de jeugd.

Het advies dat door de hele avond heen te horen was: ,,Ga in gesprek en contact met je kind als het gaat over drank, drugs of gamen. Hoor wat er speelt bij jouw zoon of dochter. Geef als ouder bij je kind jouw grens aan en vertel duidelijk waarom je deze grens aangeeft. Ga er vanuit dat jouw kind de grenzen opzoekt en ook soms dingen doet die jij niet weet. De hersenen van pubers zijn pas uitgegroeid rond hun 24ste levensjaar, waardoor ze juist volwassenen nodig hebben voor de ontwikkeling van het besef van oorzaak en gevolg.

Wolwêze Sint Nyk vindt het belangrijk dat inwoners elkaar weten te vinden op het gebied van maatschappelijke thema’s. Ervaringen delen, vragen stellen en herkenning. Na de presentatie werd er in de foyer nagesproken met elkaar.

Wil je de initiatieven vanuit Wolwêze Sint Nyk ondersteunen? Wordt voor € 5,00 per jaar lid van Plaatselijk Belang Sint Nyk. Met deze bijdrage kunnen meer van dit soort informatieavonden voor doelgroepen worden georganiseerd.



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!