Menu

'Uit de Oude Doos': Freerk Kuperus


Kuperus freerk 2003Over Freerk Kuperus, de smid met de werkplaats op de Noed, zijn talloze verhalen te vertellen. Freerk hield er zo zijn eigen regels op na. Met milieu had hij niet zoveel op - de politie was er dan ook kind aan huis - en Freerk loste het dan op zijn geheel eigen manier op. De laatste jaren deed hij de boodschappen op een oude trekker, nadat zijn oude Mercedes en Unimog het hadden begeven of van de weg werd gehaald. Toen hij voor de zoveelste keer voor het gerecht moest komen, had hij voor de rechter een enveloppe met inhoud meegenomen en probeerde zo onder de boete uit te komen. De volgende dag kopte de Leeuwarder Courant: "Dorpssmid probeerde rechter om te kopen". Gelukkig voor Freerk voelde de rechter feilloos aan wie hij voor zich had en schoof de enveloppe keurig terug. Overigens zonder gevolgen voor Freerk. 

De trekker was ook de taxi voor zijn moeder. Zo moest hij met haar naar de Joure. Voor verpleeghuis De Flecke kwam moeder klem te zitten tussen stoel en spatbord. Brandweer Joure heeft haar onder grote hilariteit en met veel moeite uit haar benarde positie bevrijd.

De foto uit het archief van dorpsblad De Zakenman is uit 2003 toen de politie op bezoek was voor de wekelijkse controle. 

Corry Homma-Janssen Het omkopen van de rechter had wel gevolgen voor Freerk. Hij kreeg in december 1998 hiervoor een boete van 4000 gulden én een gevangenisstraf van 3 maanden voorwaardelijk.

- Voor het verslag in de Leeuwarder Courant van 5 december 1998, klik op deze link.

'Uit de oude doos' de KPJ

KPJ sportdag 1959De  Katholieke Plattelands jongeren (KPJ) uit Sint Nyk kent een rijke historie. In Friesland waren in veel katholieke dorpen afdelingen. Door de jaren heen is er wel het een één en ander verandert. Zo is dit weekend een bus vol KPJers naar de zwarte cross en wordt ook jaarlijks ei pop bezocht.  In het dorp tal van activiteiten zoals het beachvolleybaltoernooi met Pinksteren en natuurlijk de jaarlijkse optochtwagen. Al wordt er al  sinds 1962 gebouwd.

In de  jaren 60 van de vorige eeuw waren het meer de culturele dagen en  uitwisselingen met andere afdelingen in het land. Ook werden de jaarlijkse  provinciale en landelijke sportdagen bezocht door de Sint Nykster afdeling . De dames van de KPJ vermaakten zich met ritmische gymnastiek.

Uit de uitwisselingen met andere afdelingen zijn diverse  huwelijken ontstaan.  Vriendschappen, samenwonen en huwelijken komen nog steeds voor bij de hechte club al hebben de KPJers daar geen uitwisselingen met anderen afdelingen voor nodig.

In het archief van de Zakenman deze foto. Op de voorgrond herkennen we Annemieke Bijlsma en Hannie Bosma aan de rechterkant  Mieke Zonderland. In het links midden Lieneke Bosma 

Wie kan ons aan meer namen helpen ? 

 

'Uit de oude doos' Pake Bertus

Steneker Bertus KRO gids 1983

De KRO maakt in 1983 en televisie uitzending "Het gebeurt allemaak in Sint Nicolaasga". Op de voorpagina een foto van Bertus Steneker met zijn ganzen. Elk jaar werd door Steneker een aantal ganzen eierenin een zelf gemaakt broedmachine  uitgebroed en als ze wat groter waren trok hij met de ganzen door het dorp naar de "Ald feart" waar de ganzen konden zwemmen. Na een poosje wisten de ganze de weg en kwamen na hun zwempartij zelf terug naar het huis op de Lemmerweg. 

Uit de oude doos: De Bosma's

Bosma fam Roel en Agatha0001In het fotoarchief van dorpsnblad De Zakenman zit een groot aantal familiefoto's. In deze aflvering van de "Oude Doos" laten we twee foto's zien. De zwartwitfoto van familie Roel en Agatha Bosma is ongeveer in 1960 gemaakt. De kinderen en al een aantal kleinkinderen staan er op.

Lees meer: Uit de oude doos: De Bosma's

'Uit de oude doos' Hea

Bosma Eldert hessel bok en Bowe Sikkes.jpg

Goede samenwerking zorgden dat ruim 60 jaar geleden het hooi van het land gehaald. Geen machines maar handwerk zorgden ervoor dat het hooi op de wagen kwam en naar de boerderij werd gebracht. Met Hessel Pot op de wagen, die het hooi over de wagen verdeelde, en Bowe Sikkes en Eldert Bosma op de grond werd de wagen gevuld. Bovenop het  op hooi kwam dan de een houten paal, de bolder,  om alles stevig met touw te verankeren tijdens het transport naar de boerderij. Eén van de kleine jongens bij rechts bij Eldert Bosma is Douwe Sikkes.Beste lezer van DeSintNykster.nl,

Fijn dat je onze berichten leest! Houd dit unieke nieuwsmedium in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl.

Ja, ik word Vriend!