Menu

'Uit de oude doos' Dokter Haveman

Haveman dr afscheis jurylid VVV 1990Dokter Haveman uit Sint NIcolaasga (l) krijgt een ferme handdruk van VVV-voorzitter Theo Nota. De bekende huisarts kreeg bij zijn afscheid in 1990 de zilveren VVV-speld, omdat hij jarenlang in de jury van de allegorische optocht zat. Al jaren is er een jury van buiten het dorp, maar dat was in de beginjaren anders. Toen beoordeelden inwoners van Sint Nicolaasga de praalwagens. In de jaren tachtig is dat veranderd en is de jury van buiten het dorp gezocht. Voor de kleine wagens was er nog een aparte jury, die uit plaatselijke coryfeeën bestond.

 

(Foto: archief De Zakenman)

'Uit de oude doos' Optocht Kade 1961

Kade 2A prijs 1961Sint Nyk is op dit moment aan het bekomen van drie dagen feest. Donderdag was de 67ste allegorische optocht met ook dit jaar weer fantatische creaties. Op de foto uit het archief van de Zakenman de optochtwagen van de kade uit 1961. De wagen behaald een 2A prijs, Een zestal meisjes zaten op een berg gemaakt van glaswol. Iedere wagenbouwer uit die tijd weet vast nog wel hoe dit materiaal enorm kon prikken  bij het bewerken,

'Uit de oude doos' optocht 1979

de rijlst

De buurt de Rijlst maakte in 1979 een prachtige optochtwagen met een oosters tafereel, Op de wagen een prachtige olifant. Van de wagen is een aanzichtkaart gemaakt en is zo via de post is deze prachtige creatie de hele wereld overgegaan.

(foto: Archief  De Zakenman)

'Uit de oude doos' optocht

optochtIn het archief van de Zakenman tientallen oude foto's van de jaarlijkse optocht.  Het jaartal van deze foto in de oude doos  is  ons onbekend.

Of deze optocht  het begin is van de jaarlijks allegorisch optocht is ons ook niet bekend.  De optocht wordt vooraf gegaan door viertal ruiters met daarachter een loopgroep met - Zwaan kleef aan-. Rechts de smederij en fietsenzaak ( Zijlstra?) met een drietal Gazelle fietsen in de etalage,  Aan de Kerkstraat een nog gesloten merke kraam en op het Plein waarschijnijk een draaimolen maar ook deze was nog nog dicht

We zijn op zoek naar meer gegevens over en van deze foto.  Wie kan ons er meer over vertellen?

'Uit de oude doos' Lytse Pieter

Jong  Lytse Pieter0001.jpg

Sint Nyk kende in het verleden heel wat ondernemers, de ZZPers van het verleden. In het dorp ook heel veel petroleum boeren die met een kar en de speciale petroleum kannen de brandstof bij de klanten bracht. Op de foto Pieter de Jong, beter  in het dorp bekend als - Lytse Pieter-  die vanaf de lemmerweg de de kannen naar de klanten bracht. Achter de woning een klein hokje waar uit een 200 liter vat de kannen werden gevuld. De meeste petroleum werd gebruikt voor het koken op een  petroleumstel.

De meeste petroleum boeren hadden zo hun eigen klantenkring die meestal overeen kwamen met hun geloofsgenoten.

Lytse Pieter is de vader van Koos de Jong nu woonachtig op de kade.

 

( foto archief: De zakenman)

 Beste lezer van DeSintNykster.nl,

Fijn dat je onze berichten leest! Houd dit unieke nieuwsmedium in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl.

Ja, ik word Vriend!