Menu

'Uit de oude doos' fam Jellesma

fam jellesmaOp dit familie kiekje uit 1955 groenteboer Roel Jellesma met vier van zijn negen kinderen voor de winkel op de Kerkstraat.

V.l.n.r Hendrina - Hendrik -  Thecla en de oudste dochter Agatha

'Uit de oude doos' Jan en Jentje

 

Sluis Jan en jentje 50 jaarDoor de jaren heen zijn er heel wat foto's van 50 jarigen gemaakt. Soms met enige aandrang kreeg de Zakenman de Abraham's en Sara's ' ze toch op de foto.. Het zal wel 25 jaar geleden zijn toen  Jan en Jentje van de Sluis op de foto werden gezet bij hun 50ste verjaardag.  Inmiddels is er heel wat veranderd op de Heide maar de foto blijft prachtige van deze bijzondere tweeling.

( Foto : Archief de Zakenman)

'Uit de oude doos' Polenreis Sint Nyk

Polenreis 1990Het jaar 1990 was nog maar een paar dagen oud toen er vanuit Sint Nyk een grote vrachtwagen met hulpgoederen naar Polen vertrok.  Epke Bosma, die in Polen een relatie kreeg,. trok zich het lot aan van de kinderen en ouderen  die daar onder  erbarmelijke toestanden in de de tehuizen waren gehuisvest . In een korte tijd werden een vrachtwagen vol goederen opgehaald van kleding, bedden en een voor ouderen werden ook tientallen rollators verzameld.  Roely Bosma,de broer van Epke, regeld bij zijn baas een vrachtwagen zodat de goederen konden worden vervoerd.

Ook reisden mee Theo Rijpkema , Janny Spijkerman, Rients Plantinga en Theo en Hennie Leenstra.  Van open grenzen was in 1990 geen sprake en met veel moeite werd uiteindelijk de Poolse grens gepasseerd richting Torún. Terwijl de mannen zich over de zware spullen ontfermden, brachten Hennie Leenstra en Janny Spijkerman de kleding naar de kindertehuizen.

(Foto: Archief de Zakenman)

 

 

'Uit de oude doos' FNV jubilarrissen

Leenstra Gerard Johanes lolkemaIn de oude doos twee FNV bouw en houtbond jubilarrissen. O[p de jaarvegadering werden Gerard Leenstra en Johannes Lolkema gehuldig voor hun jarenlang trouw lidmaatschap.

Gerard Leenstra woonde in de Wilhelminastaat en was timmerman bij bouwbedrijf Jellen de Lange, een ouderwetse vakman. Wat zijn ogen zagen konden zijn handen maken. Rechts op de foto ook een timmerman  Johannes Lolkema en vrijgezel die zijn geld verdiende in Limburg.en op latere leeftijd terug kwam naar Sint Nyk en jarenlang op de Rijlst heeft gewoond

Helaas hebben we in het archief geen datum vermeld en voor hoeveel jaar lidmaadschap zij werden gehuldigd. Mogelijk is er iemand die ons de aanvulling kan geven ( )

'De oude doos' Schoolstraat 1

Plein Piet en Bette winkel

Per 1 maart is er een einde gekomen aan de ruim 90 jaar dat de familie Zijlstra een Smederij – fietsenzaak en een winkel in huishoudelijke artikelen in Sint Nyk had. Al eerder waren de winkel in huishoudelijke artikelen en de smederij gesloten maar per maart hebben Hessel en Margje Zijlstra ook de fietsenzaak die in Schoolstraat 1 was gevestigd verkocht

Het pand krijgt nu een woonbestemming en binnenkort wordt begonnen met de verbouwing waarbij de voorkant zoveel mogelijk in oude staat wordt hersteld.

Op de oude foto van voor 1940 is het waar jaren lang  Piet en Bertha van der Weij een kleine  kruidenierswinkel runden.

 

(archief: De Zakenman)

 Beste lezer van DeSintNykster.nl,

Fijn dat je onze berichten leest! Houd dit unieke nieuwsmedium in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl.

Ja, ik word Vriend!