Menu

zoeken

'Uit de oude doos' De Bouwen

 

luchtfoto Bouwen begin jaren 50In de begin jaren vijftig zijn een aantal luchtfoto’s gemaakt van Sint Nyk. Zo kwam het vliegtuig ook boven de Bouwen en maakte bovenstaande foto.

 

In de woning op de voorgrond woonden Domincus en Barbara Bouwhuis.In de boerderij woonden tot 1956 Murk en Siebrigje Hoekstra. Daarna nam Rein Fluitman de boerderij over waarna zijn zoon Johannes op de boerderij kwam. Met de komst van de woningbouw heeft de boerderij een woonbestemming gekregen.

 

Het voetbad tussen de woning en boerderij was de toegang naar de woning van Sibbele en Johanna Bergsma. Dochter Jenny woont hier nog steeds .In woning op de achtergrond werd het laatst bewoond door Teake Beijerd. Inmiddels is deze woning al een groot aantal jaren geleden gesloopt en heeft Theo Bouwhuis , de zoon van Dominicus en Barbara, hier een nieuwe woning gebouwd..

 

Het witgoed rechts op het gras was van familie Spijkerman.

 

 Heeft u ook een oude foto met daarbij  een verhaal stuur deze dan naar . We kunnen ook foto’s digitaliseren waarna u de foto terugkrijgt

 

'Uit de oude doos' Atomica

Kade AtomicaNa de demping van de Âld Feart begin jaren zestig kwam er een industrieterrein vrij voor Sint Nyk. Andries Homma was met de plasticfabriek Atomica een van de eerste bedrijven die zich hier vestigde. Toen Atomica noodgedwongen moest sluiten werd het pand overgenomen door Jaring de Wolff, die met de winkel op de Kerkstraat uit hun jasje was gegroeid. Na een grondige verbouwing was op de plek aan de Kade jarenlang de meubelwinkel gevestigd. 

Na de realisatie van het nieuwe industrieterrein Slotmolen kwam ook het pand weer vrij, toen Jaring de Wolff zich op een meer prominentere plek ging vestigen. Het gebouw werd enkele keren verhuurd. Zo zat in een deel het archief van verzekeringsmaatschappij Woudsend en het tegelzetbedrijf van Erol en Nynke Raposki in het pand. De laatste jaren stond het gebouw leeg en wachte op een andere bestemming

Deze week is begonnen met de sloop en krijgt een deel van het toenmalige industrieterrein een woonbestemming

(foto:  archief de Zakenman)

 

‘Uit de oude doos’ Reisje Volendam

 

reishe volendan Op 1 juli 1958 vertrok een vijftal Sint Nykster dames  voor een reisje naar Volendam. Waarschijnlijk  waren de dames lid van de Katholieke Vrouwen Gilde (KVG) maar we hebben dit niet echt kunnen achterhalen. De dames gingen in Volendam in de traditionele klederdracht op de foto waarvan er drie zelfs in een mannenpak klommen.

We herkennen duidelijk een groot aantal maar ook zijn er enkele namen die we ontdekten met nog wel een vraagteken en missen de voornamen

  Mochten er aanvullingen zijn dan horen we het graag.

v.l.n.r   Bovenste rij:  Tecla de Vries – Witmuts  -  mevr. ... Ekas – mevr.... Bekema  –  Ploon Spijkerman

-  Pietsje Brattinga – Lies Vogelvanger - Riet de Wolff – Doet Postma  -  Siep Zalmstra

 

Onderste rij:  Sjoerdsje. Zonderland – Marie Spijkerman -Bosma  - Akke Kuipers   - Mevr. ... Meijer -  mevr. ....Minnema  –  Sjoukje Visser

'Uit de oude doos' Tjerkgaast

Tjerkgaast 001

In het archief van de Zakenman ook een aantal foto's van omliggende dorpen.  Deze keer Tjerkgaast uit de gemeente  Doniawerstal periode. Het jaartal is bij ons niet bekend. maar inwoners van Tjerkgaast kunnen ons dat vast wel vertellen  Opvallend is dat je toen met 70 kilometer per uur door het dorp mocht rijden

‘Uit de oude doos’ Theo van der Werf

werf theo de bankje amazonesvijver 2001Theo van der Werf was werkzaam bij Empatec in Sneek. Bij zijn pensionering werd hem gevraagd naar een passend afscheidscadeau. Theo hoefde daar niet lang over na te denken en vroeg een bankje voor zijn geliefd plekje bij de Amazonasvijver. In nauw overleg en samen met Plaatselijk Belang van Sint Nyk werd in 2001 een bankje geplaatst waarbij Theo samen met zij hond kon genieten van de natuur in de Vegelinbossen. 

'Uit de oude doos' Sierd Feenstra

04090951 Sierd Feenstra 100 jaar 2 Sierd Feenstra 100 jaar 2Veehandelaar moest en zou hij worden. Sierd Feenstra uit Sint Nicolaasga, die donderdag 9 september 2004 zijn honderdste verjaardag vierde, was het zijn leven lang. Om gezondheidsredenen verbleef de markante oud-veekoopman zijn laatste jaren in verpleeghuis De Flecke in Joure. Burgemeester Bert Kuiper van Skarsterlân kwam hem daar feliciteren. In kleine familiekring werd de honderdste geboortedag van de veekoopman uit Sint Nicolaasga daar bescheiden gevierd. Rechts staat een broer van de jarige, Age Feenstra uit Sint Nicolaasga.

Lees meer: 'Uit de oude doos' Sierd Feenstra

'Uit de oude doos' De Rijlst

Rijlst 001

In deze oude doos een foto van de Rijlst. . In ons archief van de Zakenman  hebbe we veel ansichtkaarten waarbij we geen datum bekend zijn.   Misschie is er iemand die het jaartal weet van deze foto en of het gebouw rechts toen al de Boerenleenbank was. 

‘Uit de oude doos ‘ eerste kievietsei 2002

1e kievietsei maart 2002Op 9 maart 2002 was Wiebren Bijlsma uit Tjerkgaast de gelukkige vinder van her eerste kievietsei van Friesland. Bijlsma vond het eitjeop Spannenburg  in het weiland bij de  toren. Hij mocht het eerste eitje op aanbieden op het provinciehuis aan commissaris Nijpels.

Burgemeester Kuiper van de gemeente Skarsterlân kwam naar Tjerkgaast en controleerde het eitje op echtheid voordat Wiebren Bijlsma afreisde naar het provinciehuis.

(archief: de Zakenman)

'Uit de oude doos' Ansichtkaart

Sint Nyk 1937.jpg

In het archief van de Zakenman een groot aantal ansichtkaarten uit St. Nicolaasga. De kaart hier afgebeeld is afgestempeld in 1937. De meeste kaarten van St. Nicolaasga zijn uitgegeven door warenhuis Siep de Lange. De winkel stond op de Kerkstraat - Plein  waar nu de appartementen staan..

Ansichtkaarten zijn voor vele een prachtig spaarobject en op beurzen zijn soms nog wel wat te vinden.

Zijn er nog Sint Nykster die ansichtkaarten hebben dan scannen we ze graag in zodat we zie kunnen digitaliseren en opslaan in ons Sint Nyk archief

 

 Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!