Menu

Uit de oude doos' Flevozoom

peter v de leestJaren lang waren de vrachtwagens van Flevozoom een bekende verschijning in Sint Nyk.  In alle vroegte vertokken de wagens vanuit de garage vanaf de kade voor de bevoorrading van o.a de A&O Winkels. Onlosmakekelijk met de bekende wit goene /blauwe vrachtauto's was Peter van der Leest. Hij was chauffeur, monteur en genoot volop van zijn werk. Helaas is Peter veel te vroeg overleden.

(Archieffoto: De Zakenman)

'Uit de oude doos' Sinterklaas intocht

Sinterklaas intochtDe intocht van Sinterklaas intocht is elk jaar weer een groot feest. . In Sint Nyk is het de ondernemersvereniging die de intocht elk jaar weer mogelijk maakt. De organisatie ergens begin jaren 70 had alles weer picobelo voor elkaar en  er was frisse Amerigo  aangerukt. 

Echter deze Amerigo was nog niet erg veel  gewend en al bij het opstappen van  werd Sinterklaas in de lucht geworden. Hij kon ternauwernood blijven zitten. De plaatselijke smid en paardenman Yme Nota werd opgetrommeld om alles in het gareel te houden. In zijn blauwe stofjas, alpinopet op en op klompen lukte het hen om Amerigo  door het dorp te lijden. Na afloop plofte hij  stijf en stram met enorme blaren op zijn voeten in de stoel. 

(Archieffoto: de Zakenman)

'Uit de oude doos' kleuterschool Sint Nyk

Kleuterschool.jpg

Vele wat oudere Sint Nykster zullen zich deze foto van de kleuterscholen nog wel herinneren.  De namen van de nonnetjes zuster Isodora - Ansefrida en  Renalda klinken bij velen nog bekend in de oren. Met Sinterklaas  strooide zwarte piet  vanuit het bovenste kleine raam de pepernoten naar de kinderen  op het schoolplein. Na veel discussie in het dorp werd begin jaren tachtig het klooster en de kleuterschool afgebroken en kwam Doniahiem er voor in de plaatst.

‘Uit de oude doos” Anne Bosma

001 Durk Anne Bosma 01Bij de oudere Sint Nykster beter bekend als Durk Anne. Vroeger was het vaak de gewoonte om de naam van de man eerst te noemen. Anne en Durk woonden in een klein arbeiderswoninkje op de Bouwen in Sint Nyk een stukje van de weg in het land

 

Beide hebben een zwaar leven gehad zowel financieel al lichamelijk. Durk had zware reuma en  Anne knoopte de eindjes aan elkaar. Na het overlijden van Durk bleef ze eerst nog wonen alleen in het oude arbeidershuisje maar verhuisde later naar het  oude bejaardenhuis waar zij bij de nonnetjes werd verzorgt

de bovenste foto:

Anne in haar arbeiders woning

Onderste foto

Anne getekend door het harde leven op latere leeftijd toen ze in het klooster woonde

001 Durk Anne Bosma

 

.

‘Uit de oude doos ‘Jan en Catharina de Wolff

wolff 001Net als vorige week dit keer een gouden huwelijksfeestin de oude doos . Deze foto is gemaakt bij het 50 jarig huwelijksfeest van Jan en  Catharina de Wolff- Agricola.

 

 

Jan de Wolff was vooral bekend  in het dorp als de plaatselijk bode die de begrafenissen regelde .De foto is van iets meer dan 45 jaar geleden. Naast het bruidspaar staat jonge Theo de Wolff in zijn nette pak.

Jan de Wolff werd 78 jaar oud en Catharine haalde de respectabele leeftijd van 94 jaarHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!