Menu

'Uit de oude doos' Ansichtkaart

Sint Nyk 1937.jpg

In het archief van de Zakenman een groot aantal ansichtkaarten uit St. Nicolaasga. De kaart hier afgebeeld is afgestempeld in 1937. De meeste kaarten van St. Nicolaasga zijn uitgegeven door warenhuis Siep de Lange. De winkel stond op de Kerkstraat - Plein  waar nu de appartementen staan..

Ansichtkaarten zijn voor vele een prachtig spaarobject en op beurzen zijn soms nog wel wat te vinden.

Zijn er nog Sint Nykster die ansichtkaarten hebben dan scannen we ze graag in zodat we zie kunnen digitaliseren en opslaan in ons Sint Nyk archief

 

 

'Uit de oude doos' St Aloysiusschool

Kerkstraat RK School st Alloysius.jpg

De oude lagereschool st Aloysius van Sint Nyk  voor velen nog de oude vertouwde school van het dorp.  Bij het  bellen door meester Kamsma allemaal keurig per klas in de rij en iedereen had zijn eigen stoeptegel. Iets meer dan 35 jaar geleden is de oude vertrouwde school gesloopt en is er elders in het dorp de nieuwe school it Klimmerblêd gekomen . Veel is er ondertussen veranderd. kinderen staan niet meer in de rij maar nog steeds is de oude vertrouwde bel het teken om naar binnen te gaan..

 

'Uit de oude doos' Brug Spannenburg

Spannenburg 1919

Op het ogenblik is veel te doen met de brug op Spannenburg over het Prinses Margriet kanaal. De brug is ingepakt om vallende beton stukken op te vangen. De brug is nodig aan renovatie en/of vervanging toe

De huidige brug is in 1952 gebouwd ter vervanging van de lage  brug op de foto. Op de achtergrond  cafe Spannenburg wat voor velen een pleisterplaats was.

‘Uit de Oude Doos’: toneeljubileum

toneelIn deze aflevering van de rubriek " Uit de Oude Doos" een foto van het 35-jarig jubileum in 2006 van de Sint Nykster Toanielstifting. In het jubileumjaar werd het stuk “Iepen doekje “ opgevoerd, dat geschreven en geregisseerd  werd door Annneke Sieperda.

Na het 35-jarig jubileum zijn er nog tal van succesvolle stukken op de planken gebracht waarbij de toneelploeg grote waardering kregen voor hun kwaliteit met jeugdige spelers en wat ook de nodige toneel prijzen opleverde. Nog vers in het geheugen het stuk van vorig jaar, "Lamelos",  maar ook "Alles Ut" en "Deagewoan" trokken  volle zalen.

 

Komende week begint de toniel stifting met " jou my wjukken”  waarvan de meeste voorstellingen al zijn uitverkocht en er nog een extra voorstelling in ingelast op 16 februari

'Uit de oude doos’ Jopie Fluitman

Fluitman Jopie 2004Jopie Fluitman was één van de laaste Sint Nykster melkboeren die nog ouderwets met de melkkar langs de huizen ging. De routes in het dorp waren zoveel mogelijk met de  collega’s afgestemd.

Na het stoppen van zijn werk zette Fluitman zich in veelal belangeloos voor het dorp. Zo  deed hij voor het VVV de onderhoud aan de bogen. Voor Maeykehiem was hij dagelijks bezig met kleine onderhoud werkzaamheden aan het speelgoed. Jarenlang heeft hij zich, samen met zijn vrouw Julia, ingezet voor het dorpsblad de Zakenman.  Zo regelde hij de verspreiding en ging met foto’s rond die in zijn periode nog niet digitaal waren..  Jopie Fluitman overleed  op 17 mei 2009

 

( Foto :Archief Zakenman merke 2004)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!