Menu

zoeken

'Uit de oude doos' De Bouwen

 

luchtfoto Bouwen begin jaren 50In de begin jaren vijftig zijn een aantal luchtfoto’s gemaakt van Sint Nyk. Zo kwam het vliegtuig ook boven de Bouwen en maakte bovenstaande foto.

 

In de woning op de voorgrond woonden Domincus en Barbara Bouwhuis.In de boerderij woonden tot 1956 Murk en Siebrigje Hoekstra. Daarna nam Rein Fluitman de boerderij over waarna zijn zoon Johannes op de boerderij kwam. Met de komst van de woningbouw heeft de boerderij een woonbestemming gekregen.

 

Het voetbad tussen de woning en boerderij was de toegang naar de woning van Sibbele en Johanna Bergsma. Dochter Jenny woont hier nog steeds .In woning op de achtergrond werd het laatst bewoond door Teake Beijerd. Inmiddels is deze woning al een groot aantal jaren geleden gesloopt en heeft Theo Bouwhuis , de zoon van Dominicus en Barbara, hier een nieuwe woning gebouwd..

 

Het witgoed rechts op het gras was van familie Spijkerman.

 

 Heeft u ook een oude foto met daarbij  een verhaal stuur deze dan naar . We kunnen ook foto’s digitaliseren waarna u de foto terugkrijgt

 

'Uit de oude doos' Atomica

Kade AtomicaNa de demping van de Âld Feart begin jaren zestig kwam er een industrieterrein vrij voor Sint Nyk. Andries Homma was met de plasticfabriek Atomica een van de eerste bedrijven die zich hier vestigde. Toen Atomica noodgedwongen moest sluiten werd het pand overgenomen door Jaring de Wolff, die met de winkel op de Kerkstraat uit hun jasje was gegroeid. Na een grondige verbouwing was op de plek aan de Kade jarenlang de meubelwinkel gevestigd. 

Na de realisatie van het nieuwe industrieterrein Slotmolen kwam ook het pand weer vrij, toen Jaring de Wolff zich op een meer prominentere plek ging vestigen. Het gebouw werd enkele keren verhuurd. Zo zat in een deel het archief van verzekeringsmaatschappij Woudsend en het tegelzetbedrijf van Erol en Nynke Raposki in het pand. De laatste jaren stond het gebouw leeg en wachte op een andere bestemming

Deze week is begonnen met de sloop en krijgt een deel van het toenmalige industrieterrein een woonbestemming

(foto:  archief de Zakenman)

 

‘Uit de oude doos’ Reisje Volendam

 

reishe volendan Op 1 juli 1958 vertrok een vijftal Sint Nykster dames  voor een reisje naar Volendam. Waarschijnlijk  waren de dames lid van de Katholieke Vrouwen Gilde (KVG) maar we hebben dit niet echt kunnen achterhalen. De dames gingen in Volendam in de traditionele klederdracht op de foto waarvan er drie zelfs in een mannenpak klommen.

We herkennen duidelijk een groot aantal maar ook zijn er enkele namen die we ontdekten met nog wel een vraagteken en missen de voornamen

  Mochten er aanvullingen zijn dan horen we het graag.

v.l.n.r   Bovenste rij:  Tecla de Vries – Witmuts  -  mevr. ... Ekas – mevr.... Bekema  –  Ploon Spijkerman

-  Pietsje Brattinga – Lies Vogelvanger - Riet de Wolff – Doet Postma  -  Siep Zalmstra

 

Onderste rij:  Sjoerdsje. Zonderland – Marie Spijkerman -Bosma  - Akke Kuipers   - Mevr. ... Meijer -  mevr. ....Minnema  –  Sjoukje VisserHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!