Menu

zoeken

240407 SIntNyk boksclinic Zalencentrum 7 1000

“Kickboksen is een ideale sport om weerbaarder te worden en voor jezelf te leren opkomen, maar het is geen vechtsport. Het is een verdedigingsport.” Een groep jongeren kreeg zondagmiddag 7 april 2024 kickboksles van Joop Gottmers in het Zalencentrum Sint Nyk in Sint Nicolaasga. De organisatie was in handen van De Ferbining van PKN-gemeente Op ‘e Noed. Als kickbokser en ex-crimineel vertelde hij zijn levensverhaal met daarin ook de bekering tot het geloof.

De jongeren kregen in het zalencentrum te horen dat kickboksen een verdedigingsport is en geen vechtsport. ,,Daarom moet jouw verdediging in orde zijn. Stevig staan en door je knieën gaan om zo de kracht van je benen te gebruiken’’, aldus Gottmers. Hij vergeleek de sport met thuis: ,,Als jouw thuissituatie niet oké is, dan is je verdediging niet in orde en is de kans dat je jezelf kwijtraakt in alcohol of drugs of ontspoort in bijvoorbeeld agressief gedrag, veel groter.’’

Na een korte uitleg kregen de deelnemers schone handschoentjes aan en daaroverheen bokshandschoenen op maat. Iedereen moest een plekje zoeken in de zaal en voldoende ruimte hebben om zich te kunnen bewegen. De eerste oefeningen waren individueel. Hierbij ging het vooral over houding en techniek.

Verhitte hoofden
Na de individuele opdrachten werd er in tweetallen geoefend. De stemming liep op en de hoofden werden steeds verhitter. Bij de laatste oefening verhuisde de clinic naar buiten waar meer ruimte was en de zon volop scheen.

Ter afsluiting van de clinic was er een uitgebreid buffet en om 19.00 uur kwamen meer mensen om te luisteren naar het levensverhaal van Joop Gottmers. De korte versie: hij werd als kind gepest, had een liefdeloze, gewelddadige vader en begon letterlijk en figuurlijk om zich heen te slaan. Hij had talent om te vechten en ging bij een sportschool aan de slag, maar raakte in het drugsmilieu en de criminaliteit verzeild. Hij was heel rijk, maar zwaar verslaafd aan de coke en zat meerdere keren voor geweldsdelicten achter slot en grendel.

Hoe goed hij was als sportman, bewijzen een Nederlandse kickbokstitel en Europees kampioenschap boksen in zijn beste dagen. Nog steeds is hij personal trainer.

Dieptepunten
Zijn leven bereikte meerdere dieptepunten. Toen hij zijn dochtertje Melanie niet meer mocht zien, kwam hij in een depressie en wilde hij een einde maken aan zijn leven. De ervaring die alles totaal veranderde, beleefde hij in de gevangenis, waar hij een straf van twaalf jaar uitzat. In zijn wanhoop zei hij tegen God: ‘Als U bestaat, laat het me weten..’ Toen gebeurde er iets met hem wat bijna niet uit te leggen valt. Het was het begin van een totaal nieuw leven. Joop Gottmers is ervan overtuigd dat hij zonder God allang dood zou zijn geweest.

Zijn missie is nu te vertellen over Gods liefde, die ,,niet te verdienen valt. Die nooit groter wordt en nooit kleiner en niet afhankelijk is van ons mensen. Die liefde heeft me een ander mens gemaakt en een nieuwe kans gegeven. Ik wil hier zoveel mogelijk over vertellen: in scholen, in kerken en in Sint Nicolaasga.’’

Een van de vragen uit de zaal ging over dochter Melanie. Joop Gottmers vertelde dat hij na vier jaar clean te zijn geweest haar weer af en toe mocht zien en dat ze op haar twaalfde zelfs bij hem kwam wonen. Zij is nu 26 jaar en het gaat heel goed met haar. Gottmers is gelukkig getrouwd met Charlotte en samen reizen zij het land door voor het geven van boksclinics en lezingen. Ook heeft hij een boek geschreven: ‘Knock out’. Het is al aan de 29ste druk toe.

Foto's Menno Dijkstra

240407 SIntNyk boksclinic Zalencentrum 1 1000

240407 SIntNyk boksclinic Zalencentrum 2 1000

240407 SIntNyk boksclinic Zalencentrum 3 1000

240407 SIntNyk boksclinic Zalencentrum 4 1000

240407 SIntNyk boksclinic Zalencentrum 5 1000

240407 SIntNyk boksclinic Zalencentrum 6 1000

 

240407 SIntNyk boksclinic Zalencentrum 8 1000

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!