Menu

zoeken

230930 SintNyk HWP 250jaarervaring 1000Zoals veel andere verenigingen en clubs is de Hobbywerkplaats en Creatheek in Sint Nyk op zoek naar leden. En dan vooral wat “jongere leden”, wat niet wil zeggen dat er gediscrimineerd wordt op leeftijd, aldus voorzitter Jan Buitenga met een ferme knipoog.

In 1990 is de Hobbywerkplaats en Creatheek opgericht om met name oudere Sint Nyksters de gelegenheid te geven eens achter de geraniums weg te komen en samen in de werkplaats leuke dingen te doen met hout of samen met anderen de wereld te beschouwen vanachter een kopje koffie. Om deze groep te omschrijven, werd in de statuten opgenomen dat aspirant-leden “buiten het arbeidsproces “ moesten staan. ,,Jarenlang heeft dit goed gewerkt, zeker in de tijd dat men met 55 of 60 met pensioen ging.’’

Buitenga: ,,Iedereen weet dat een vroege pensionering al lang niet meer haalbaar is. Nu zwaai je - als het meezit - pas op je 68e af bij de baas. Om dan nog een nieuwe hobby op te pakken, is niet meer vanzelfsprekend.’’ Het gevolg voor de Hobbywerkplaats en Creatheek is dat de bestaande leden ieder jaar ouder worden, dat er aan de “bovenkant” mensen afhaken en dat er aan de onderkant geen of weinig instroom is.

Met het oprichten van een afdeling Creatheek is het ledenaantal van de club nog steeds prima op peil en intussen zijn de leden van de Creatheek groter in aantal dan die van de Hobbywerkplaats, waar voornamelijk met hout wordt gewerkt. Die ontwikkeling baart het bestuur ,,toch ook wel een beetje zorgen, omdat de zes dagdelen dat de Hobbywerkplaats en Creatheek is geopend soms moeilijk kunnen worden be”mand”. Dat er ook een aantal vrouwen mee timmert is trouwens wel een mooie opsteker.’’

De strakke regel betreffende de leeftijd is dit voorjaar in een statutenwijziging losgelaten. Vanaf nu is het voor iedereen mogelijk lid te worden van de Hobbywerkplaats en Creatheek, met als voorwaarde nog wel dat een en ander hobbymatig gebeurt. 

Voorzitter Jan Buitenga nodigt belangstellenden uit langs te komen. ..Mocht dit voor jou reden zijn om je vrije tijd deels te besteden in een goed uitgeruste werkplaats, werken met je handen, leren omgaan met houtbewerkingsgereedschappen en rond koffie- of theetijd een half uurtje “jeuzelen”

Na de Merke is ook in de Creatheek weer veel activiteit. Belangstellling voor schilderen, beeldhouwen of breien en haken mogen altijd langskomen om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Ze kunnen op de eerste woensdagmiddag in oktober is er ook weer de REPAIRSHOP…..

- Hobbywerkplaats en Creatheek, Rengersstraat 1 Sint Nicolaasga

Bij de foto:

Tweehonderdvijftig jaar ervaring op één foto met van links naar rechts Harrie Rijpkema, Sjef de Leijer en Jeen Zwaga. (Foto: Hobbywerkplaats en Creatheek)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!