Menu

zoeken

230827 Langweer Duitsestoomboot c PassantenhavenLangweerDe Duitse stoomboot Nepomuk verlaat zondagochtend de passantenhaven van LangweerEen bezienswaardigheid is de Duitse sloep Nepomuk zeker. Het 6,85 lange scheepje wordt aangedreven door een stoommachine, die op hout wordt gestookt. Eigenaren Gertrud en Andreas Scholz (beiden 65) kunnen op een vrachtje van 400 kilo beukenhout een krappe week varen. Ze bekijken Friesland drie weken vanaf het water. ,,Fabelhaft, al die woningen aan het water. Wat is dat mooi.’’

Als lid van Der Deutscher Dampfbootverein – de Duitse vereniging van stoombooteigenaren – is Andreas Scholz enthousiast liefhebber van alles wat met stoom heeft te maken. Sinds zijn pensionering is ook zeer actief bij het laten rijden van stoomtreinen. Bij het Duitse concern Siemens werkte hij als mechanical welding engineer, waar hij onder andere de kwaliteit van enorme gasketels inspecteerde.

Mississippi
De zes pk sterke stoommachine van zijn eigen schip kocht hij van een vriend, die de motor op zijn beurt via de verkoopsite eBay in Amerika op de kop tikte. De stoommachine kwam uit een vergane houten boot, die altijd op de Mississippi had gevaren. De eigenaar was op hoge leeftijd overleden en de kinderen zetten de machine te koop. ,,Ik heb ‘m wel compleet gereviseerd’’, vertelt Scholz, die er drieduizend euro voor betaalde en een jaar lang met de revisie bezig was.

Berlin-Köpenick
Het stoomschip heeft het casco van een Weco-sloep en een extra grote schroef van een halve meter doorsnee. Ook vanwege de hoge opbouw steekt de kiel met negentig centimeter dieper dan die van de originele spiegelsloep. De stuurhut en het verblijfgedeelte zijn van polyester platen en isolatiemateriaal van in totaal 20 millimeter dik gemaakt. Tijdens de bouw van hun sloep woonden Andreas en Gertrud Scholz in de waterrijke buitenwijk Köpenick van Berlijn, waar ze hun nieuwe aanwinst volop konden uitproberen. Inmiddels vaart de Nepomuk alweer zo’n tien jaar.

Fietsen mee
Na hun verhuizing naar een dorpje vlakbij Karlsruhe zetten ze met hun stoomsloep ook koers naar het buitenland. Het tweeduizend kilo wegende stoomscheepje gaat dan mee op de trailer. De start van hun drie weken durende trip door Friesland was in Langelille. Ze hebben fietsen mee. Aan boord is Gertrud Scholz de schipper. Ze mag heel graag aan het roer staan. Op zijn beurt zorgt Andreas Scholz dat de ketel op stoom blijft.

Foto's: Noordoost.nl/Passantenhaven Langweer

Gertrud en Andreas Scholz varen drie weken lang door Friesland. Vorige week deden ze de passantenhaven in Akkrum aan.20230823 Akkrum passantenhaven DuitsestoombootNepomuk 2 100020230823 Akkrum passantenhaven DuitsestoombootNepomuk 100020230823 Akkrum passantenhaven DuitsestoombootNepomuk langszij 100020230823 Akkrum passantenhaven DuitsestoombootNepomuk machine 100020230823 Akkrum passantenhaven DuitsestoombootNepomuk schoorsteen 100020230823 Akkrum passantenhaven DuitsestoombootNepomuk Cabine 1000

 




Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!