Menu

zoeken

04090951 Sierd Feenstra 100 jaar 2 Sierd Feenstra 100 jaar 2Veehandelaar moest en zou hij worden. Sierd Feenstra uit Sint Nicolaasga, die donderdag 9 september 2004 zijn honderdste verjaardag vierde, was het zijn leven lang. Om gezondheidsredenen verbleef de markante oud-veekoopman zijn laatste jaren in verpleeghuis De Flecke in Joure. Burgemeester Bert Kuiper van Skarsterlân kwam hem daar feliciteren. In kleine familiekring werd de honderdste geboortedag van de veekoopman uit Sint Nicolaasga daar bescheiden gevierd. Rechts staat een broer van de jarige, Age Feenstra uit Sint Nicolaasga.

Als jongetje van tien jaar begon Feenstra al in vee te handelen. Hij had ronduit een hekel aan de lagere school en ging veel liever de boer op. Leerplicht was er toen nog niet. Zijn vader, die ook veehandelaar was, had liever gezien dat zoon Sierd ging studeren, maar dat was aan dovemansoren gezegd. Sierd moest en zou veekoopman worden. Sommige boeren stuurden hem in het begin van het erf, maar anderen vonden het wel aardig dat er zo’n ‘snotbongel’ vee kwam kopen. Feenstra leerde wel het een en ander: hij kreeg vier jaar lang privé-les. Intussen stapte hij elke week op de fiets naar de veemarkten in Sneek en Leeuwarden.

Zijn vader bemoeide ‘m nooit met de handel van zijn zoon. Tot zijn negentigste kwam Sierd Feenstra op de veemarkten, samen met zijn ‘omkesizzer’ en veekoopman Herman Kruiper. Tijdens een koude winter was het ineens gebeurd. Feenstra had er geen zin meer in. Daarna is hij niet meer naar de veemarkt geweest.

Op zijn 47e trouwde hij met Aleida Kruiper, die in 2002 is overleden. Van Sportclub Heerenveen was de honderdjarige een grote fan. Vroeger had hij altijd een seizoenkaart en bezocht hij alle thuiswedstrijden, ook nog op hoge leeftijd. De laatste jaren volgde hij zijn club via radio en televisie. Ook was hij een trouwe bezoeker van de PC, dé kaatswedstrijd op het Sjûkelân in Franeker, zijn ‘’enige vakantie in het jaar’’.

 

Op de veemarkt in Leeuwarden.

Omke Sierd op de veemarkt in Leeuwarden 500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felicitaties van oud-schooljuf Luutske de Boer en haar man en
oud-zuivelfabrieksdirecteur Nico de Boer - staand met Ida Feenstra. Rechts
oud-directeur Age Feenstra van de landbouwschool.

04090961 Sierd Feenstra 100 jaar 5 Sierd Feenstra 100 jaar 5

Het oorlogszakboekje van Sierd Feenstra en zijn naamplaatje.

04071154 Sierd Feenstra 100 jaar 1 Sierd Feenstra 100 jaar 1Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!