Menu

zoeken

16062053 bord HaulstersingelOuwsterhaule – Inwoners van Ouwsterhaule en Haskerhorne verwachten grote last van de langdurige afsluiting van de Haulstersingel.

Een half jaar lang moeten ze omrijden via Joure om in dorpen als Scharsterbrug, Langweer en Sint Nicolaasga te komen. En andersom geldt dat voor de bewoners van die dorpen. Fietsers mogen er wel langs. Speciaal voor hen wordt met behulp van barriers een fietspad gerealiseerd, dat van de weg voor het vrachtverkeer is afgescheiden. Plaatselijk Belang Ouwster Trijegeaën en de CDA-raadsfractie van gemeente De Fryske Marren voorzien problemen.

,,Wy hawwe twifels oer de feilichheid fan 'e fytsers'', reageert voorzitter Reitze Holtrop van dorpsbelang desgevraagd. De combinatie met grote vrachtwagens en zanddumpers ziet hij als een probleem. Hij krijgt daarin steun van CDA-raadslid Henk Alderse Baas in De Fryske Marren, die inmiddels vragen aan burgemeester en wethouders heeft gesteld. Hij wil graag dat het college onderzoekt of de nadelige gevolgen voor schoolgaande kinderen en fietsers kunnen worden beperkt.

Alderse Baas spreekt van ,,een rigoureuze afsluiting'', die volgens hem vergaande gevolgen heeft. Hij maakt zich vooral zorgen over mogelijke schade aan de wegen als gevolg van het zware transportverkeer.

De gevolgen voor ondernemers in de omliggende dorpen zijn wisselend. Agrariërs ondervinden er weinig last van, aldus Reitze Holtrop, die zelf een melkveehouderijbedrijf heeft, maar verder geen land aan de Haulstersingel. Agrariërs mogen er langs als ze naar hun land willen. Andere boeren moeten omrijden.

De eigenaresse van kapsalon Trijnie in Ouwsterhaule klopte ook al bij dorpsbelang aan. Haar klanten uit Scharsterbrug en Sint Nicolaasga moeten het komende half jaar over Joure en Haskerhorne rijden. Voorzitter Holtrop zegt daar verder weinig aan te kunnen doen. ,,Dat jildt ek foar minsken mei in auto. It is net oars. Mei sa'n grut projekt as dit sille wy ús skikke moatte.''

Lees ook:

(Foto: Noordoost.nl)

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!