Menu

zoeken

ulesprong 5SINT NICOLAASGA - Uitbaters van De Ulesprong Wobbe en Jellie Nieborg gaan stoppen. Het ondernemerspaar voelt zich door gemeente De Fryske Marren aan de kant gezet.

De samenwerking tussen de ondernemers en De Fryske Marren verloopt vanaf het begin in 2019 al stroef. De gemeente deed Wobbe en Jellie Nieborg verschillende beloftes die volgens de ondernemers niet na zijn gekomen.

Met het festival Beachrockers in aantocht, nam de spanning toe. De festivalorganisatie maakt twee weken gebruik van het gebied. Volgens Nieborg wil de organisatie stroom van De Ulesprong tappen. ,,Daar zijn onze stoppen niet voor gemaakt. Die zijn de vorige keer doorgeslagen. Sterker nog: we hebben mazzel gehad. Volgens de energiemaatschappij had er brand uit kunnen breken.” Ook is er gesteggel over de betaling van het gebruik van het strand. Nieborg vraagt om betaling vooraf. Beachrockers wil achteraf het bedrag voldoen.

Nieborg blijft bij zijn standpunt over het festival. De bom barstte vorige week. ,,Een van de ambtenaren vertelde ons dat wij hier niets te vertellen hadden, omdat we geen pacht betalen”, zegt Nieborg, ,,Dat schoot ons in het verkeerde keelgat. We waren ook helemaal beduusd van die opmerking. We betalen geen pacht, omdat we het onderhoud uit eigen zak betalen.”

Wethouder
Wethouder Irona Groeneveld bezocht het recreatieterrein de volgende dag. ,,We deden het goed volgens haar. We hebben laten zien dat we alles zelf opknappen. Ik durfde haar de toestand verder op niet te laten zien. Die viezigheid blijft maar komen.”

Het onderhoud van het terrein kwam opnieuw te sprake. Nieborg kreeg van de wethouder vervolgens hetzelfde riedeltje van het beschikbare subsidiepotje te horen. ,,Dat weten we allang, maar we hebben dat geld nooit gezien.” Het repareren van bijvoorbeeld de walbeschoeiing hoeft het echtpaar niet zelf te doen. ,,Maar als we op de gemeente moeten wachten, dan gebeurt het niet. Zij schuiven het ook af op de plannen van de Club van Aanjagers. De gemeente wacht hierop en zolang zijn ze niet van plan om hier geld in te steken.”

Wobbe Nieborg ‘scheidt er nu mee uit’. De ondernemer vindt het vooral jammer voor de lokale jeugd. ,,We zijn er nog bij een piratenevenement omdat we het voor hen zo sneu vinden. Daarna is het klaar, afgelopen.”

Beachrockers
Organisator van Beachrockers Festival Gerrit Kooystra meldt dat hij onderlinge afspraken met de gemeente heeft gemaakt. ,,Wij maken twee weken lang gebruik van het strand en daar betalen we Nieborg een bepaald bedrag voor. Met de vorige uitbaters maakten wij hier onderlinge afspraken over. De heer Nieborg heeft aandrongen op een contract. Die overeenkomst is vanuit de gemeente behoorlijk streng opgesteld en daar hebben wij aan voldaan.” Van het stroomgebruik weet Kooystra niets. De festivalorganisator zegt dat hij juist goede afspraken heeft over het gebruik van het terrein. ,,Wij betalen mee aan het nieuwe hekwerk. Voorheen werd het bestaande hek weggeknipt om een nooduitgang te maken. Nu komt er een hekwerk met een slot voor terug. Het terrein krijgt daarmee een upgrade.”

Plaatselijk Belang
Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga heeft vorige week vragen gesteld over de toestand op De Ulesprong. Zij wachten nog op een reactie vanuit de gemeente.

Ook de redactie van De Zakenman heeft gemeente De Fryske Marren meerdere keren om een reactie gevraagd. Daar is tot op heden nog niet op gereageerd.

Lees ook: De Ulesprong klaar voor zomer, nu de gemeente nog en Ulesprong houdt gemoederen bezig



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!