Menu

zoeken

ulesprong 5SINT NICOLAASGA – Recreatieterrein De Ulesprong in Sint Nicolaasga wordt voorbereid voor een mooie zomer. Uitbaters Wobbe Nieborg en Jellie Bakker uit Sintjohannesga zijn er klaar voor. ,,Nu de gemeente nog”, zegt Wobbe Nieborg.

Het is half april nog rustig op het strand. Het mooie weer moet nog komen. Wobbe Nieborg en Jellie Bakker zijn vast met de voorbereidingen van het recreatieterrein begonnen. Het gras is schoon, de toiletgebouwen zijn fris en de hekken gecontroleerd. Maar het contract met de gemeente De Fryske Marren is nog niet getekend. ,,We hebben de vergunning nog niet rond. En we horen maar niets van de gemeente”, zegt Jelly Nieborg, ,,De communicatie is slecht.”

Met de drielingstorm afgelopen februari is een deel van het strand weggeslagen. De gemeente beloofde gelijk zand te regelen. Nieborg wacht nu al zeven weken. Hetzelfde geldt voor de planken op de steiger, het maken van het gesloopte hekwerk en het opknappen van de walbeschoeiing. ,,De walbeschoeiing heb ik vorig jaar gemeld. Er ontstaan nu grote gaten die levensgevaarlijk zijn. Maar ik hoefde hier niets aan te doen. Er was wel een potje met geld voor, vertelden ze mij. Maar ik heb hier nog steeds niemand gezien.”ulesprong 6

De Ulesprong trekt ook andere bezoekers. Ongewenste gasten maken een puinhoop van het terrein. Mannen (en vrouwen) zijn op zoek naar seksueel vertier. Vuile doekjes en gebruikte condooms liggen verspreid in de bosschage. De geplaatste camera’s schrikken nauwelijks af, maar hebben wel een ander voordeel. ,,De politie heeft afgelopen week twee mannen gepakt dankzij de beelden”, zegt Nieborg, ,,Ze stonden er heel duidelijk op. De beelden zijn sowieso erg scherp en schokkend. De camerabeheerder zei laatst nog: ‘wat hier gebeurt, dat heb ik nog nergens anders gezien’. Op het gemeentehuis schijnen ze de beelden helemaal niet meer te willen zien.”

Toch moet het echtpaar dagelijks een ronde doen om de vuiligheid te verwijderen. ,,Vorig jaar waren een paar jongens door het hek gekropen om op de zandbult te spelen”, vertelt Wobbe Nieborg, ,,Ik heb ze daar weggestuurd en gewaarschuwd voor die vieze kerels. Ik ben er niet altijd om een oogje in het zeil te houden.” Bakker waakt op een dezelfde manier over het terrein. Ongewenste bezoekers staart ze zonder pardon aan, net zo lang dat ze hun spullen pakken.

Communicatie
Het schort volgens het echtpaar al jaren aan de communicatie. Bakker noemt opnieuw de camerabewaking. ,,Op 30 december 2020 kregen we een telefoontje dat de camera’s op 2 januari weg worden gehaald. De gemeente heeft ons daar nooit over geïnformeerd. Een week later worden we gebeld dat de nieuwe camera’s worden geïnstalleerd. Ook daar wisten wij helemaal niets van.”

Natuurlijk gaan er ook dingen goed. Toen de camera’s er eenmaal hingen, werden de problemen met de ‘vieze mannen’ beter. En het echtpaar heeft niet het idee dat de gemeente van hen af wil. ,,Helemaal niet zelfs”, zegt Wobbe Nieborg, ,,Ze hebben laatst nog gezegd dat ze blij zijn met het werk dat wij doen. Ze waarderen wel wat we met de plek voor elkaar hebben gekregen. Maar die communicatie om wat voor elkaar te krijgen. Man, die is wel zo slecht.”

ulesprong 2Moeite waard
Over waarom ze het werk blijven doen, hoeft Jellie Bakker niet lang na te denken. ,,Dit is het mooiste plekje van Friesland. We doen het voor dat ene oude echtpaar dat hier zomers elke dag komt genieten. Zij in de rolstoel en hij met een mand vol spulletjes voor de dag. Voor die drie kleine kereltjes die hier met hun schepnetje komen vissen. Voor de familie uit Noord-Brabant die een complete tent opzet en voor een hoop gezelligheid zorgt. Voor de jongeren uit Sint Nicolaasga die hier vlakbij een mooie plek hebben om hun gang te kunnen gaan. Dat maakt het allemaal de moeite waard.”

 

Reactie van gemeente De Fryske Marren:
,,We hebben ervoor gezorgd dat het toegangshek dicht is. We gaan straks met de betrokken partijen kijken hoe we het toezicht verder gaan handhaven om overlast te voorkomen. Wij nemen aan dat de belofte over het zand met de beheerder wordt besproken. Het onderhoud van het terrein heeft onze aandacht, maar vooralsnog zijn we er vooral achter de schermen mee bezig. Er wordt aan gewerkt om het terrein goed en overzichtelijk te houden, maar we moeten in overleg blijven.”

(Foto's: De Zakenman)

 

 

ulesprong 1

 

ulesprong 3



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!