Menu

zoeken

Pont in de Langwarder Feart bij LangweerDe tarieven van de veerpont in de Langwarder Feart stijgen in 2022 opnieuw. Met de verhoging wil gemeente De Fryske Marren haar eigen bijdrage verder beperken. Ondanks een fikse verhoging in 2020 is de overtocht nog steeds niet kostendekkend. De pont ligt in de kortste route van Langweer naar Sneek en weer terug.

De stijging van het tarief voor een kaartje komt boven op de verhoging in de jaren 2016 en 2020 . Het jaarabonnement voor fietsers en voetganger gaat volgend jaar van 10 naar 15 euro. Vrachtwagenchauffeurs betalen dan 100 euro in plaats van 75 euro. Voor personenauto’s blijft de stiging beperkt: ze betalen volgend jaar 50 euro tegen 40 euro nu. Een abonnement voor aanhangers, motoren en caravans blijft 40 euro kosten.

De tarieven voor losse kaartjes zijn allemaal met 20 eurocent verhoogd. Fietsers betalen per enkele overtocht 1,20 euro, automobilisten 2,70 euro en vrachtwagenchauffeurs 4,30 euro. De jeugd tot en met zeventien jaar gratis mag gratis naar de overkant. De verkoop van de pontabonnement voor 2022 zijn begin deze maand gestart. Ze kunnen online via de gemeentelijke website www.defryskemarren.nl/langwarder-feart worden besteld.

De verhogingen in 2020 en 2022 zijn een inhaalslag om de pont en pontjes meer kostendekkend te maken. De Fryske Marren had de pontgelden lange tijd niet verhoogd. In vergelijking met ponten in de omgeving zat de gemeente vrij laag met haar tarieven. Ook is gekeken naar betalingsgemak. Twee jaar geleden werden afgeronde prijzen voor kaartjes gehanteerd. ,,Met een euro betalen voor een los kaartje is praktischer’’, was toen het argument. De mogelijkheid om digitaal met pinpas of mobiel te betalen heeft dat argument ingehaald.

De pont vaart bijna iedere dag af tussen 7.00 uur tot 21.00 uur. Op zaterdag begint de pontbaas om 9.00 uur.

Lees ook:

- 2020: Pontkaartjes flink duurder

- 2016: Tarieven pont weer gestegen

 

Foto: Noordoost.nlHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!