Menu

zoeken

160309 Pontwachtershuisje LangweerLANGWEER - De tarieven voor een overtocht met de pont in de Langwarder Feart stijgen volgend jaar scherp. De abonnementen voor het gemotoriseerde verkeer gaan met een kwart omhoog, terwijl een abonnement voor aanhangers, motoren en caravans met 40 procent stijgen. De losse kaarten kosten volgend jaar 10 tot 16 procent meer dan in 2019.

Met de nieuwe tarieven is de overtocht niet kostendekkendheid. De gemeente geeft aan de pont voor inwoners en toeristen toegankelijk te willen houden. ,,De nieuwe prijzen vinden we nog goed te verantwoorden”, zegt Trycia van Brug, persvoorlichter gemeente De Fryske Marren.

De verhoging is een inhaalslag om de pont en pontjes meer kostendekkend te maken. Gemeente De Fryske Marren heeft de pontgelden lange tijd niet verhoogd. ,,Wij zaten laag met ons tarief in vergelijking met ponten in de omgeving. Ook is gekeken naar betalingsgemak. Een euro betalen voor een los kaartje is praktischer.”

Een enkele overtocht te voet of met de fiets kostte 85 cent en nu een euro. Automobilisten betalen in in het nieuwe jaar 2,50 euro in plaats van 2,20 euro om naar de overkant te komen. Voor vrachtwagens is de stijging veertig cent: van 3,60 euro naar vier euro. Het abonnement voor voetgangers en (brom)fietsers stijgt met twee euro en kost volgend jaar tien euro. Automobilisten betalen in 2020 voor het abonnement veertig euro, motoren, aanhangwagens en caravans 35 euro en vrachtwagens 75 euro. De jeugd tot en met zeventien jaar gratis mag gratis naar de overkant.

De pont ligt in de kortste route van Langweer naar Sneek en weer terug. De pont vaart bijna iedere dag af tussen 7.00 uur tot 21.00 uur. Op zaterdag begint de pontbaas om 9.00 uur. 

(Archieffoto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!