Menu

zoeken

311216 carbidschieten 3SINT NICOLAASGA – Er gaat een streep door het jaarlijkse ‘carbidfeest’, dat al jaren op Oudjaarsdag op het terrein van manege De Oorsprong in Sint Nicolaasga plaatsvindt. Na aanscherping van de regels van de gemeente voor het carbidschieten heeft de groep jeugd er geen zin meer. Om die reden is er geen ontheffing aangevraagd.

‘Carbidploeg Sint Nyk’ organiseert ieder jaar met de jaarwisseling een feest rond het knallen met melkbussen. Tot plezier van veel inwoners, die altijd in grote getale naar het manegeterrein trekken. Met name de ‘grote kanonnen’ geven daarbij een spectaculair beeld. Op een enkele klacht na gaat dat al jaren goed. Toch trof de organisatie vorig jaar in samenspraak met de gemeente en de buurt verschillende maatregelen om overlast, die wel wordt ervaren, te voorkomen. Van kuilpakken werd een geluidscherm gemaakt en de melkbussen mochten alleen richting Idskenhuizen worden afgevuurd. Bovendien begon het evenement twee uren later.

Met de nieuwe aangescherpte regels voor het ontvangen van een ontheffing zijn de mogelijkheden van carbidschieten nog verder ingeperkt. Op last van de burgemeester zijn melkbussen van meer dan veertig liter daarbij niet toegestaan. De grote kanonnen mogen in dat geval niet meer worden gebruikt.

Paardensportvereniging De Oorsprong reageerde ook enigszins negatief op de spoorvorming op het terrein, die door het natte weer bij de afgelopen jaarwisseling was ontstaan. De vrijwilligers hebben dit hersteld, maar juist de oorzaak zorgde voor meer frustratie. Het terrein was namelijk volledig afgezet, zodat er geen auto’s op konden. Nota bene controleurs van de gemeente en de politie negeerden volgens de jeugd die afzettingen.

De ploeg heeft geen nieuwe ontheffing voor carbidschieten in Sint Nicolaasga aangevraagd. Mogelijk wijken ze uit naar een andere plek waar ruimer wordt gedoogd. Daarbij is Drenthe een optie. Voor zover bekend zijn er ook geen andere aanvragen voor carbidlocaties in Sint Nyk gedaan.

(Archieffoto: De Zakenman)

Lees ook: 
'Maximum 40 liter bij carbidschieten'
Evaluatie over carbidschieten
Carbidschieten mag bij manege



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!