Menu

180104 Carbid schieten Sint NykSINT NICOLAASGA - Gemeente De Fryske Marren gaat op korte termijn met de organiserende carbidploeg en de omwonenden om tafel om het carbidschieten op Oudjaarsdag in Sint Nicolaasga te evalueren. Tot dusver zijn er bij de gemeente nog geen klachten binnengekomen. ,,Dat laat onverlet dat we een evaluatie willen met omwonenden", aldus woordvoerder Jan van der Veen.

Met een aantal maatregelen stond De Fryske Marren toe dat ook tijdens de afgelopen Oudjaarsviering het carbidschieten bij manege De Oorsprong werd georganiseerd. Zo is er onder andere een soort geluidswal van kuilpakken gemaakt en werden de melkbussen in een andere windrichting gericht. Op deze manier probeerden gemeente en de carbidploeg tegemoet te komen aan de klachten van omwonenden. 

Carbidschieten is een traditie, die door de gemeente wordt gedoogd. Ieder jaar wordt opnieuw bekeken of het nog doorgang kan vinden. ,,We hebben wel een aantal klachten of opmerkingen gekregen, dat natuurlijk meetelt in de afwegingen voor de volgende keer." Volgens Van der Veen is het echter inherent aan carbidschieten dat er harde doffe knallen worden geproduceerd. ,,We zullen daar scherp op blijven letten in relatie tot de overlast die dat geeft." De tot nu toe binnengekomen klachten gingen over andere locaties, dan die in Sint Nicolaasga. 

,,Over de gehele lijn zijn we niet ontevreden over het carbidschieten. Voor zover we nu in beeld hebben, lijken er geen grote excessen met veel schade te zijn geweest", vertelt Van der Veen. 

Lees ook: 
Carbidfeest in Sint Nyk
Carbidschieten mag bij manegeHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!