Menu

zoeken

311216 carbidschieten 3SINT NICOLAASGA - Burgemeester Fred Veenstra van de gemeente De Fryske Marren heeft samen met omwonenden en de carbidploeg in Sint Nicolaasga een oplossing gevonden voor het carbidschieten op Oudjaarsdag. Onder voorwaarden mag dat op de huidige plek bij manege De Oorsprong.

Er is bij de oplossing gekeken naar alle wensen en zorgen van de buurtbewoners, maar ook die van de carbidploeg. ,,Uit alle gesprekken komt naar voren dat de overlast, veroorzaakt door de kanonnen, als grootst wordt ervaren. Om aan dit punt tegemoet te komen is er met de carbidploeg overeengekomen dat de reeds gemaakte en een aantal aanvullende afspraken moeten worden nagekomen", legt woordvoerder Tamara Abma van gemeente De Fryske Marren uit. 

De carbidploeg moet onder andere van kuilpakken een barrière bouwen, dat als geluidsscherm dient. Er mag op de locatie alleen met carbid worden geknald. Er is toestemming voor melkbussen en twee kanonnen, die alleen richting Idskenhuizen mogen worden afgevuurd. In plaats van tien uur 's ochtends, begint het evenement twee uren later, om twaalf uur. Na vijf uur 's middags mag er niet meer worden geknald. 

Eerder werd al overeengekomen dat er geen toestemming is om een poederkanon te gebruiken. Die geeft naast een knal een grote vuurbal. Ook is de carbidploeg uit Bolsward, die vanwege een verbod in de eigen stad uitweek naar Sint Nyk, niet langer welkom.

Met de afspraken lijkt er van een kort geding tegen het carbidschieten geen sprake meer. 

Lees ook: Nog geen consensus carbidschieten



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!