Menu

zoeken

180502 Langweer kansen societeit1777LANGWEER – Sociëteit 1777, een groep Langweerders die regelmatig bij elkaar komt om de situatie in de wereld te bespreken, heeft een verkenning gedaan naar de kansen van recreatie in hun dorp. Het boekje ‘Hup Iedereen’ is het resultaat. Woensdagavond is het eerste exemplaar aan voorzitter Pytsje Boersma van Plaatselijk Belang overhandigd. Donderdagochtend was wethouder Johannes van der Pal aan de beurt.

Met het boekje hoopt Sociëteit 1777 een bijdrage te leveren aan de nieuwe recreatievisie van gemeente De Fryske Marren. Ze doet in ‘Hup Iedereen’ een aantal voorstellen om het recreatieklimaat in het watersportdorp te verbeteren. Belangrijke kernboodschap is om het profiel van Langweer ‘voor elk wat wils’ te verschuiven naar meer voorzieningen voor senioren en sportieve gezinnen. Volgens de ‘dorpsdenktank’ zijn dat doelgroepen die de komende jaren stabiel blijven en zelf groeien, die kwaliteit waarderen en daar geld voor over hebben.

Eén van de maatregelen is het stoppen van het verrommelde beeld van dorpsstraat de Buorren. Gemeente De Fryske Marren schreef eerder al dat de laan met karakteristieke leilindes Langweer het ‘Vlieland-gevoel’ geeft. Toch staat het beeld volgens Sociëteit 1777 onder druk door horeca-ondernemers ‘die elkaar proberen af te troeven om aandacht te trekken. Ook afstemming en versobering van reclame-uitingen acht de club wenselijk. Hiervoor is het nodig om snel de koppen bij elkaar te steken. Ook het actief tegengaan van parkeren in de dorpsstraat, waar officieel een parkeerverbod geldt, is een advies.

De inwoners zien ook een kans om Langweer meer als culinair dorp te versterken. Ook bepleit Sociëteit 1777 kleinschalige voorzieningen en acht het de komt van grote vakantieparken rond het dorp onwenselijk. Ook zouden campers meer moeten worden gefaciliteerd, nieuwe activiteiten als suppen worden gestimuleerd, zouden er meer wandel- en fietsroutes moeten worden uitgezet en is het organiseren van zomermarkten met streekproducten wellicht een mooie aanvulling op het programma dat het watersportdorp nu al biedt.

Alle inwoners van Langweer ontvangen het boekje ‘Hup Iedereen’. Sociëteit 1777 staat open voor suggesties. De club vergelijkt haar dorp met een mooi boeket met enkele stevige takken groen. ‘Vaste evenementen voor de structuur van het boeket. Daar om heen een veelkleurige compositie van bloemen waaraan iedereen kan ruiken en een keuze kan maken’. Voor het ontwikkelen van deze fleurige toekomst is eensgezindheid en lef nodig’.

(Foto: De Zakenman)

Lees ook: 
Standpunt: Recreatie Langweer
Tsjûkemar actief, Langweer luxe



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!