Menu

zoeken

vakje 180308 Langweer

In de rubriek 'Standpunt' legt de redactie van DeSintNykster.nl de politieke partijen, die aan de verkiezingen in De Fryske Marren deelnemen, een zestal actuele lokale onderwerpen voor. De volgorde van de partijen is per artikel door middel van loting gekozen. Deze keer: Recreatieve ontwikkelingen in Langweer

De recreatieve visie voor De Fryske Marren is inmiddels bijgeschaafd en minder concreet gemaakt, maar in de eerste versie werd gesproken over verschillende kerngebieden. Daarbinnen liggen kansen om recreatie en toerisme naar een hoger plan te tillen. Langweer was één van de plekken, die werd aangewezen. Het watersportdorp zou zich volgens de uitgangspunten uitstekend lenen voor het ontwikkelen van het luxe segment. Ook een grote wellness-locatie zou tot de mogelijkheden behoren.

Wat moet de status van Langweer zijn? Wat zou er moeten gebeuren om in het watersportdorp recreatie en toerisme naar een hoger plan te tillen?




FNPlogo

,,Wy as partij noch de gemeente moatte bepale wat de ‘status’ fan in kearngebiet wêze moat, dus ek net foar Langwar. It kearngebiet en yn dit gefal Langwar is neffens ús sels oan set, yn oparbeidzjen mei de gemeente. It doarp moat bepale wat it bêste by harren past en hoe’t rekreaasje en toerisme nei in heger plan tild wurde kin. Wat ús oanbelanget komt der in selde soarte proses op gong as by de Tsjûkemar. Mei de gemeente yn in fasilitearjende en advisearjende rol. Der moat wol each foar wêze dat net yn alle gebieten mear fan itselde komt fansels."


NCPN logo,,Langweer is een mooi watersportdorp. Ook bij eventuele recreatieve ontwikkelingen moet Langweer een mooi dorp blijven en zullen deze bij de schaal en de omgeving moeten passen. Geen megalomane projecten waar zeker niet een groot draagvlak voor zal zijn. En waardoor inwoners tegenover elkaar komen te staan."

 


CDA Logo,,In de visie van het CDA is Langweer aan zet. Wij kunnen van alles bedenken, maar misschien denken de inwoners en ondernemers er in Langweer dan anders over. We hebben gezien hoe goed dit kan werken rondom het Tsjûkemar. Op het moment dat Langweer met gedragen plannen komt, staat het CDA hier zeker open voor!"



D66 logo,,Een recreatievisie is een serieuze zaak in een gemeente waar recreatie een van de grootste inkomstenbronnen is. De manier waarop de recreatieve visie tot stand is gekomen heeft niet onze voorkeur. Wij willen graag dat dit opgepakt wordt van onderop met alle betrokkenen. De vraag die hier voor ligt, kan niet alleen door de politiek beantwoord worden maar door en met de ondernemers en andere betrokkenen."


ChristenUnie logo,,Om de recreatie en toerisme 'naar een hoger plan te tillen' in het watersportdorp Langweer hebben we wij zo onze bedenkingen bij. Een zekere diversiteit van recreatievoorzieningen naar aard en schaal moet mogelijk zijn. Fryslân biedt de toerist nog ruimte, rust en stilte en dat moet ook zo blijven. We moeten oppassen dat we de kip met de gouden eieren niet slachten."


Burgerpartij De Fryske Marren Logo,,In overleg met het plaatselijk belang, de ondernemers en de inwoners kijken wat er wenselijk is. Een boulevard aan de Stevenshoek zou tot de mogelijkheden kunnen behoren."


VVD logo,,De VVD is een voorstander van versterking van de recreatieve sector. Het zorgt voor veel werkgelegenheid en is van essentieel belang van onze gemeente en zeker ook voor Langweer. Daar passen ook nieuwe voorzieningen zoals een welness resort bij. Afgelopen maand is de recreatievisie aan de gemeenteraad gepresenteerd. Helaas was deze onvoldoende aan alle betrokkenen voorgelegd en besproken. De VVD wil dat eerst met betrokken wordt gesproken en daarna met de gemeenteraad. Voor een dergelijk belangrijke visie moet een breed draagvlak zijn. 'Niet over maar Met inwoners.'"


GroenLinks Logo,,Volgens GroenLinks is het goed dat de recreatievisie bijgeschaafd is en dat de kerngebieden eruit gehaald zijn. De visie was daardoor veel te star. Als een pittoresk dorp in een mooi gedeelte van onze gemeente is Langweer een van de dorpen die belangrijk zijn voor de bloei van recreatie en toerisme in onze gemeente. Voor GroenLinks betekent ‘naar een hoger plan tillen’ dat er bij toekomstige ontwikkelingen juist gekeken moet worden naar de balans tussen deze bedrijvigheid aan de ene kant en de natuur en inwoners van Langweer aan de andere kant."


PvdA logo

,,Eerst dient de vraag te worden beantwoord of de bevolking van Langweer zich kan vinden in de doelstelling om Langweer als watersportdorp op een dergelijke wijze wenst te ontwikkelen. Voor de Pvda is het van belang dat iedereen zich “thuis voelt” in de sector recreatie en toerisme. Voor een breed publiek dient Langweer haar gastvrijheid aan te kunnen bieden. Als daar ontwikkelingen in het Luxe- segment bij horen zal dat niet ten koste moeten gaan van verdringing van andere soorten van toeristische activiteiten. Afstemming en goed overleg met dorp en bedrijfsleven is in dit verband van belang. De met deze ontwikkeling gepaard gaande werkgelegenheid moet sociaal en verantwoord zijn. Als het draagvlak en de toeristisch recreatieve ontwikkeling in elkaars verlengde liggen, zullen ontwikkelingen zoals voorgesteld wellicht vorm kunnen krijgen. Het creëren van werkgelegenheid binnen de recreatieve-en toeristische sector is afhankelijk van de wil om te investeren en de geboden kwaliteit."



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!