Menu

zoeken

Oude haven LangweerLANGWEER - Recreatiebedrijven, terreinbeheerders, dorpsbelangen, ondernemersvereningen en de gemeente moeten meer samenwerken om recreatie in De Fryske Marren naar een hoger plan te tillen. Dat staat in de gemeentelijke Recreatievisie 2018-2025. Zes gebieden, waaronder Langweer en de Tsjûkemar, zijn daarin als kerngebieden aangewezen. Langweer richt zich, wat de gemeente betreft, de komende jaren op de luxe doelgroepen, terwijl de Tsjûkemar het stempel 'actief' krijgt. 

De ontwikkelingen rondom de Tsjûkemar lijken dankzij de Club van Aanjagers in een stroomversnelling te komen. Gemeente De Fryske Marren heeft momenteel een speciale ruimtelijke visie ter inzage liggen, waardoor ontwikkelingen mogelijk worden. In de Recreatievisie wordt de potentie van het gebied nogmaals onderstreept. Het thema 'Actief' past volgens de opstellers van het document goed bij het grote meer. 'In dit gebied is het Natura2000-regime niet van toepassing waardoor er meer (milieu) ruimte aanwezig is voor activiteiten die (meer) (geluids)overlast geven. Hierdoor kan dit gebied juist aan de actieve bezoeker meer bieden'.

Volgens de Recreatievisie straalt het gebied rondom Langweer 'in alles luxe en klasse uit'. Het verdiepen van de Langwarder Wielen biedt de kans om grotere boten naar het dorp te trekken. 'Hiermee wordt ruimte geboden voor een doelgroep met luxere en grotere boten. Het dorp doet denken aan Vlieland en geeft een eilandgevoel van klasse.' Volgens de visie kan dit de komende zeven jaar nog beter worden uitgenut. 'Het culinaire niveau wat hier al heerst wordt uitgebreid en verbeterd zodat de bezoeker graag voor een luxe, culinaire vakantie hierheen komt.'

De deur komt wat de gemeente betreft in Langweer open te staan voor een grote wellness-locatie. Hiermee kan misschien de link worden gelegd met de hotelplannen, die in het verleden bij de Put van Nederhorst werden geprojecteerd. Daar is het echter al flinke tijd stil rond. Gemeente De Fryske Marren zo'n soort voorziening echter wel zitten. 'Uitzicht over het meer en heerlijk ontspannen. Aan alles wordt gedacht en verzorgd, zodat de bezoeker er ook echt even uit is.' Ook past de bouw van recreatieappartementen goed bij het gewenste beeld in en om Langweer. 

Volgend jaar wordt door de gemeente, als de plannen worden doorgezet, werk gemaakt van de samenwerkingsverbanden in de aangewezen recreatiegebieden. Ook zal er per gebied een plan worden gemaakt. Tienduizend euro wordt er gestoken in een onderzoek naar de mogelijkheden voor de ontwikkeling van vakantieparken. Een andere actie is een 'plan de campagne' om traditionele jachthaven om te vormen tot een 'toekomstbestendig watersportconcept'. Juridisch gezien gaat de gemeente nog aan de slag met het beleid om meer ontwikkelruimte te geven aan recreatieve ondernemers. Voorwaarde is wel dat de bedrijven worden geprikkeld om te investeren in duurzaamheid. 

De andere kerngebieden binnen de Recreatievisie van De Fryske Marren zijn Terherne (thema: gezelligheid), Gaasterland (rust), Lemmer (vertier) en Joure (centrum). Het visiedocument wordt vier weken ter inzage gelegd. De gemeenteraad wordt door middel van een digitale presentatie bijgepraat.

Lees ook: Visie: Deur Tsjûkemarplannen open

(Archieffoto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!