Menu

zoeken

070716 info asielzowekers 2SINT NICOLAASGA - De plannen om asielzoekers met een verblijfsvergunning, de zogenoemde statushouders, door middel van woonunits verspreid over de dorpen te huisvesten, wordt niet met gejuich ontvangen. ,,By de ynformaasjejûn binne der gjin hurde wurden fallen, mar dochs binne der wol de nedige soargen en emoasjes". 

Wethouder Durk Durksz blikt terug op de speciale avond, die donderdag in Het Zalencentrum in Sint Nicolaasga werd georganiseerd. Zo'n honderdvijftig belanghebbenden lieten zich door de gemeente over het onderwerp bijpraten. Durksz erkent dat de stemming over het algemeen negatief was. ,,De direkt oanwenjenden hawwe der dochs wol muoite mei. Se ha in soad fragen en soargen oer de wenningen, dy't hja yn de plannen foar har doar krije."

In de plannen worden verspreid over de gemeente 72 woonunits geplaats. Twaalf van deze 'semi-tijdelijke' huizen zijn op de percelen tussen de Marsstraat en manege De Oorsprong in Sint Nicolaasga gepland. De zes woningen moeten in Langweer op de gronden bij de kruising van het Lyts Dykje en de Legemarstersingel komen. In Scharsterbrug wil De Fryske Marren de zes units ten zuidoosten van de Tsjoele plaatsen. ,,Ut alle doarpen komt eins de fraach wêrom de wenningen júst by har foar de doar komme moat. Binne der net oare lokaasjes mear gaadlik?".

070716 info asielzowekers 3Tijdens de informatie-avond zijn alternatieven aangedragen door inwoners. Durksz stelt dat de gemeente daar voor open staat. Tot 15 augustus kunnen belanghebbenden hun reacties via een speciaal formulier geven. Dat is te downloaden op de website van de gemeente. Daarna worden alle reacties geïnventariseerd, waarna het politieke proces in september op gang komt. Ook bij die commissie- en raadsvergaderingen is er de mogelijkheid om reacties toe te lichten of een standpunt in te brengen.

Als de raad met het voorstel instemt, worden de plannen verder uitgewerkt. De vormgeving van de woningen en de invulling van de locaties komen dan pas aan bod. ,,Ek sille we dan pas beslute of we sels ynfestearje of dat we it oars regelje, bygelyks yn gearwurking mei wenningbouferienings of oare partijen."

,,Opjefte is om de wenningen op gemeentegrûn te realisearjen. Dat makket it al in stik lestiger om goeie alternative lokaasjes te finen. Fansels steane wy iepen foar inisjativen, as bygelyks in eigner in gebou beskikber stelle wol. Oant no ta hat der noch nimmen him mei in soartgelyk ynisjatyf by ús meldt", constateert Durksz. Wel zijn er investeerders die mogelijk interesse hebben. ,,Mar dy heakje ôf as hja de maksimum hierpriis hearre. Jo kinne gjin tophierpriis freegje oan statushâlders, dy kinne dat net betelje. Dus moat it in ynvestearder ek om it ideële aspekt gean."

070716 info asielzowekers 4

De wisselende geluiden over het integreren van de statushouders baart veel direct aanwonenden zorgen. ,,Sil it by ús dan wol goed gean, freegje de minsken harren ôf. Dizze soargen binne fansels hiel begryplik." Durksz denkt echter dat de gemeente wel een goede route kiest. ,,Statushâlders ha in ferbliuwsfergunning en dus deselde rjochten en plichten as jo en ik. Wy hawwe no in situaasje dat wy dizze minsken húsfestje moatte. Wy miene dat it net winslik is om dizze groep yn ien grut sintrum te stopjen. Dat befoardert de yntegraasje ek net. De winsk fan ús is om in grutte sprieding oer de gemeente te hawwen. Allinne Balk is dêrbei net yn bield, omdat dêr in grut AZC komt en wy miene dat der al genôch fan de ynwenners fan dat plak frege wurdt."

Ook de betrokken organisaties zijn positief over de koers van De Fryske Marren. Zo denkt Vluchtelingenwerk Nederland dat door de spreiding en de relatief kleine aantallen het makkelijker is om vrijwilligers te vinden die de status helpen met het inburgeren. Ook Veiligheidsregio Fryslân heeft de voorkeur voor kleine locaties in plaats van grote centra. Vertegenwoordigers van de politie waren ook bij de informatie-avond aanwezig om vragen te beantwoorden.

Lees ook: Woonunits voor vluchtelingen

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!