Menu

zoeken

99050507 VluchtelingenwerkLANGWEER / SCHARSTERBRUG / SINT NICOLAASGA - Op acht verschillende locaties in de gemeente De Fryske Marren komen vanaf volgend jaar tijdelijke woonunits voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. In zowel Langweer als Scharsterbrug worden zes en in Sint Nicolaasga twaalf woningen geplaatst.

Ondanks dat woningcorporaties als één op de vijf huurwoningen aan deze zogenoemde statushouders toewijzen, is dit in De Fryske Marren onvoldoende om aan de verplichtingen te voldoen. Om ook de beschikbaarheid van huizen aan overige woningzoekenden in balans te houden, is de gemeente op zoek is gegaan naar nieuwe plekken. In totaal worden er 72 woonunits geplaatst.

In Langweer gaat het om de gronden bij de kruising van het Lyts Dykje en de Legemarstersingel. De Fryske Marren plaatst de zes tijdelijke woonunits in Scharsterbrug ten zuidoosten van de Tsjoele. De twaalf woningen voor Sint Nicolaasga komen op de percelen tussen de Marsstraat en manege De Oorsprong. 

In een brief aan de omwonenden stelt de gemeente dat de huisvesting waarschijnlijk minimaal tien jaar blijft staan. De uitstraling van de 'semi-tijdelijke' units heeft volgens haar veel weg van gewone woningen en zijn goed in te passen in de omgeving. 

Vluchtelingenwerk Noord-Nederland gaat de statushouders begeleiden met hun integratieproces. Om de verandering voor zowel de omwonenden als de statushouder zo klein mogelijk te maken, gaan ook vrijwilligers uit de dorpen en wijken helpen om de nieuwe bewoners te laten integreren in de buurt. 

Op dinsdag 5 juli vindt er tussen 19.00 en 21.00 uur een speciale inloopbijeenkomst plaats in 't Haske in Joure. Twee dagen later, op donderdag 7 juli, staan de deuren van Het Zalencentrum in Sint Nyk tussen 19.00 en 21.00 uur open voor betrokkenen. In september neemt de gemeenteraad een besluit over de locaties voor de tijdelijke woonunits. Ook dan hebben inwoners de kans om in te spreken. 

(Archieffoto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!