Menu

zoeken

231024 Oekraiene jongenskoor 1000Opbrengst concertenreeks voor gewonde soldaten in strijd tegen Poetin

Het zal vrijwel niemand ontgaan zijn dat er op 31 oktober 2023 in de katholieke kerk van Sint Nicolaasga een concert gegeven wordt door het Oekraïens jongerenkoor Dzvinochok. Achter hun komst naar Friesland zit een heel verhaal. Het contact voor het eerste conbcert in 2012 werd gelegd met Jan en Jeltsje van der Meer uit Sint Nicolaasga.

Het eerste telefoontje kwam uit Burgum. Van mevrouw Hokse. Zij coördineerde toen een concertreis van het jongenskoor Dzvinochok door Nederland en vroeg of er in Sint Nicolaasga, Langweer en Idskenhuizen ook belangstelling was om een concert te organiseren. Een commissie met Douwe Smit en Jan en Jeltsje van der Meer ging enthousiast aan de slag.

Voor vijftig jongens werden gastgezinnen in de dorpen gevonden. Twee jongens zouden komen slapen bij Jan en Jeltsje van der Meer, maar het werden er vier. Drie van hen waren van huis uit Oekraïenstalig en één Russischtalig. Dit was totaal geen probleem.


De mannen van 18 jaar en ouder moeten vechten aan het front


Het koor kwam aan bij gebouw Unitas in Sint Nicolaasga. Daar waren de gastgezinnen die hen welkom heetten en hen meenamen naar hun huizen. Ze bleven twee nachten. De gastgezinnen kregen te horen dat de jongens goed moesten douchen, omdat ze er voor het concert netjes uit moesten zien. Ze kregen een lichte maaltijd voorgeschoteld, want met een volle buik is het moeilijk zingen. Het concert werd gegeven in de kerk van Idskenhuizen die stampvol zat. Het was een groot succes. De volgende dag namen de gastgezinnen de jongens mee naar een zwembad, gingen met ze voetballen en deden andere leuke dingen.

Diepe indruk
Toen Douwe Smit met een georganiseerde camperreis in 2021 in Kiev was, zocht hij dirigent Ruben Tolmachov op. De orkestleider nam hem mee naar het conservatorium, waar de jongens op dat moment vrij waren. Wel repeteerde daar het meisjeskoor Vognyk. Het maakte diepe indruk op hem.


Koor bezoekt basisscholen in Langweer, Sint Nyk en Scharsterbrug


Op 26 maart 2023 werd Douwe Smit gebeld door Ruben Tolmachov. Hij wilde als koor weer een tournee gaan maken door Nederland van 27 oktober tot en met 5 november en Ruben Tolmachov vraagt of ze ook hier een concert kunnen geven. De opbrengst van de concerten wordt gegeven aan de verzorging van gewond geraakte soldaten. Douwe Smit nam contact op met Jan en Jeltsje van der Meer en ook Gerda Keijzer en Aart Veldhuizen schoven aan.

Ingewikkeld
Het zoeken van gastgezinnen bleek te ingewikkeld. Er werden fondsen aangeschreven om huisvesting en maaltijden te betalen. Toen gemeente De Fryske Marren en de Siep Jellesmastichting, Hornstra de Jong Stichting en Bast Bakker Fonds bereid waren subsidie te geven, nam de commissie het besluit om het door te laten gaan. En daarna ging het snel. De reclame kwam op gang, de piano van Interkerkelijk Koor Langweer werd in bruikleen gegeven en MB-autoverhuur uit Sint Nyk stelde een bus beschikbaar om de piano te vervoeren naar de kerk.

Uit contact met het koor bleek ondertussen dat het jongenskoor geen jongenskoor meer is. De mannen van 18 jaar en ouder moeten vechten aan het front. Daarom is het jongenskoor samengevoegd met het meisjeskoor. Jongenskoren komen in veel landen voor. Engeland kent er vele, Nederland ook enkele en in Kiev heeft ook een jongenskoor. Jongens die nog geen baard in de keel hebben zingen de sopraanpartij. Zodra jongens de baard in de keel krijgen, zingen ze als alt, tenor of bas. In Kiev worden ze opgeleid op het conservatorium. Naast een jongenskoor kent Kiev ook een meisjeskoor.

Druk schema
Het koor krijgt het druk in Nederland. Vanaf vrijdag 27 oktober 2023 zingen ze in Nieuwkoop, Hoofddorp, Smilde en Surhuisterveen. Op 31 oktober 2023 komen ze in Idskenhuizen aan waar ze twee dagen blijven. Ze overnachten daar in Zeilschool Neptunus. Op de avond van 31 oktober geven ze het concert in de katholieke kerk van Sint Nyk.

Op woensdagochtend 1 november deelt het koor zich in drie groepen op en brengen een bezoek aan basisschool De Swannestee in Langweer, De Brêge in Scharsterbrug en It Klimmerbled in Sint Nyk. Op de avond van 1 november is het koor uitgenodigd door shantykoor De Headammers in het gebouw van de Watersportvereniging Sint Nyk. Daar wordt een besloten optreden gegeven, In de ochtend van 2 november vertrekken de koorleden naar Veendam, waarna ze ook nog zingen in Sappemeer, Groningen en Farmsum.

,,Kerk te klein’’
,,Het zou geweldig zijn als de toestroom tijdens het concert zo groot is dat de kerk te klein is’’, vertelt medeorganisator Aart Veldhuizen, ,,Helemaal mooi zou het zijn als het koor een aanzienlijke som geld meekrijgt waarvan in Oekraïne gewonden kunnen worden verzorgd en verpleegd. En hopelijk kunnen de hier verblijvende Oekraïners door de komst van het koor genieten van hun eigen cultuur.’’-

- Oekraïners hebben gratis toegang, overige belangstellenden betalen vijf euro entree voor het concert in de katholieke kerk van Sint Nicolaasga. Aanvang 20.00 uur.
- Promotiefilm van het koor https://youtu.be/3RxKJImY9aU
- De geprinte versie van dit verhaal in dorpsblad De Zakenman
 
 

Vier jongens: zingen in 2012, vechten in 2023

Vier jongens uit Oekraïne waren in 2012 te gast bij Jan en Jeltsje van der Meer in Sint Nicolaasga. Elf jaar later vechten ze als soldaat in de oorlog tegen de Russische president Poetin. Aan tafel hadden ze leuke gesprekken in het Engels. Drie van hen waren van huis uit Oekraïenstalig en één Russischtalig. Dit was totaal geen probleem. ,,We hebben twee prachtige dagen gehad’’, aldus Jan van der Meer. Na het optreden in Sint Nicolaasga ging het jongenskoor met de bus op weg naar een volgend optreden in Nederland.

231024 Oekraiene jongenskoor 1 1000


 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!