Menu

zoeken

oekraine SINT NICOLAASGA - Gemeente De Fryske Marren heeft een gemeentelijk informatiepunt Oekraïne geopend. De gemeente krijgt veel telefoontjes en mailtjes van inwoners die iets voor de mensen uit Oekraïne willen doen. Om het aanbod te inventariseren heeft de gemeente het mailadres ingesteld. Op het mailadres kunnen inwoners terecht voor vragen en worden de aanbiedingen voor huisvesting verzameld. 

Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren noemt de reacties hartverwarmend. ,,Mensen bieden hun vakantiewoning, hun zolder of een extra kamer aan die ze nog vrij hebben. Ook worden er veel goederen en kleding ingezameld. Het is mooi om te zien dat iedereen een steentje wil bijdragen en wil helpen. Momenteel kunnen we als gemeente nog niet actief handelen, we wachten op concrete verzoeken en regelingen van de landelijke overheid. Dat gaat natuurlijk wel gebeuren en dan willen we er klaar voor zijn. We registreren ieder aanbod voor huisvesting en opvang. Als we eenmaal weten hoeveel vluchtelingen we in onze gemeente mogen huisvesten, nemen we contact op met degenen die dit hebben aangeboden."

Veel Friezen zijn met inzamelacties begonnen. Ook in Sint Nicolaasga worden spullen verzameld. Gemeente De Fryske Marren raadt iedereen die een dergelijk initiatief wil starten aan om te informeren bij hulporganisaties zoals het Rode Kruis en Stichting Vluchtelingenwerk, waar behoefte aan is. Ook is het mogelijk om financieel bij te dragen, dat kan op Giro 555. Hier zijn verschillende hulporganisaties aan verbonden zodat de juiste hulp wordt ingezet.

Bij vragen over de situatie in Oekraïne of voor het aanbieden van huisvesting, mail dan naar het gemeentelijke informatiepunt . Voor wie persoonlijk contact wil kan terecht op het algemene nummer van de gemeente: 14 05 14.

(Foto: Inzameling in Sint Nicolaasga/De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!