Menu

zoeken

151207 HoutfeartSINT NICOLAASGA - Eigenaren Van Eysinga en Tadema van recreatiepark Eysinga State in Sint Nyk gaan de Houtfeart op diepte houden. Dat gaf Rudolf Dijkstra van Capacitas Advies uit Joure vorige week namens de initiatiefnemers van het uitbreidingsplan aan. Die zijn bereid om met de Vereniging van Eigenaren (VVE) en Wetterskip Fryslân in overleg te gaan over het op diepte en bevaarbaar houden van de vaarweg. ,,Bij iedere verkochte woning zal een kettingbeding opgenomen worden in de leveringsakte waarmee de bijdrage aan onderhoud van de vaart ook op termijn wordt gewaarborgd". 

Veel bezwaarmakers vrezen dat de Houtfeart de toename van boten met de uitbreiding van het park niet aan kan. Dat de vaarweg op plekken de aangegeven gemiddelde breedte van tien meter en een meter diepte niet haalt, stoort Hessel Schepers. ,,Aan een gemiddelde heb je natuurlijk niets als het op heel veel plaatsen maar vier meter breed is en hier en daar maar circa 50 centimeter diep."

Ook de heer Van Spronsen maakt zich daar zorgen over. Hij vertelde dat de VVE vorig jaar op eigen kosten de Houtfeart heeft uitgediept. ,,Nog geen jaar later is dit weer nodig. Zonder het aanbrengen van een degelijke walbeschoeiing is er geen diepgang in de breedte van de vaart te behalen en is het daardoor niet mogelijk dat boten elkaar passeren. Zonder beschoeiing slaan de walkanten af en kan de vaart niet op diepte worden gehouden". 

Sylvia De Vito heeft een huisje op het park Woudfennen in Boornzwaag en kwam met een ander bezwaar. Zij stoort zich nu al aan het bootverkeer op de Houtfeart. ,,Die boten komen allemaal langs onze tuinen en ze varen ook al decennialang te hard. Ons was verbetering beloofd, maar tot dusver is die er nog niet". Ook de gemeenteraad deelt over het algemeen de zorgen rondom de Houtfeart. De gemeente heeft in de overeenkomst met de initiatiefnemer echter wel een afspraak over het onderhoud van de vaarweg vastgelegd.

Lees ook: Veel vragen plan Eysinga State

(Foto's: De Zakenman)

151207 Houtfeart haventje



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!