Menu

zoeken

230916 SIntNykOPenDag BioValue 1De biogasinstallatie van BioValue in Sint Nicolaasga mag weer volop draaien. De productie van groen gas werd stilgelegd, omdat bij een controle bij vergisters in het Noorden de drug amfetamine werd aangetroffen. In totaal zijn 23 van de 33 bedrijven in Friesland, Groningen en Drenthe stilgelegd. De stof mocht van de omgevingsdienst Fumo in Grou niet als restproduct van de vergister, het zogeheten digestaat, ofwel als mest op de markt worden gebracht.

Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat het stopzetten van de biogasinstallaties niet nodig is geweest. Gemeente De Fryske Marren besloot daarom van handhaving af te zien. De Nederlandse Voedsel en WarenAutoriteit (NVWA) vindt dat het digestaat prima als meststof kan worden gebruikt. Daarmee zijn alle beperkingen voor de betrokken bedrijven opgeheven.

Ids Schaap, directeur van BioValue is blij met de uitkomst van het onderzoek. "Vanaf het begin zijn we nauw bij het onderzoek van dit dossier betrokken geweest. We kwamen al snel tot dezelfde conclusie, namelijk dat het digestaat zonder twijfel als meststof kan worden beschouwd. De gevonden concentraties amfetamine zijn minimaal; het komt neer op slechts enkele suikerklontjes op een volledige biogasinstallatie met een inhoud van 5 miljoen liter digestaat.”

Schadelijke invloed heeft zo’n minimale hoeveelheid niet op het milieu, aldus Schaap. De amfetamine heeft een biologische oorsprong en wordt volledig natuurlijk afgebroken voordat het door de bodem of planten wordt opgenomen. ,,We zijn opgelucht dat we ons nu weer volledig kunnen focussen op waar we goed in zijn: duurzaam groengas produceren.’’

Aanzienlijke schade
Het achteraf onterechte verbod op het uitrijden van digistaat dwong de exploitanten tot opslag ervan of om de hele installatie stil te zetten, vertelt Schaap, die constateert dat de ambtelijke maatregel tot aanzienlijke schade voor ondernemers leidt. ,,Dit is uiteraard ook erg slecht voor het imago van de sector. Er is geen bewijs dat er opzettelijk amfetamines aan het proces zijn toegevoegd; het is waarschijnlijker dat deze stoffen tijdens het proces vanzelf ontstaan. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de impact op het milieu nihil is vanwege de snelle natuurlijke afbraak van deze stoffen.’’
 
BioValue heeft gemeente De Fryske Marren in een brief voor de geleden schade aansprakelijk gesteld. De gemeente heeft haar verzekeraar ingeschakeld om de toegestuurde berekening te verifiëren en uiteindelijke de hoogte van de schade vast te stellen.
 

Archieffoto's: Menno Dijkstra

Directeur Ids Schaap tijdens de open dag in september 2023



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!