Menu

zoeken

230717 SintNyk brandHjiristUPDATE: 14:00 uur "Brand meester"

Het Indonesisch restaurant Hjir is ‘t in Sint Nicolaasga is maandagochtend als gevolg van een uitslaande brand volledig verwoest. De brandweer liet het karakteristieke restaurant gecontroleerd uitbranden. Naar verwachting duurt dat de rest van de dag. Om 14:00 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Op dat moment stonden alleen nog de muren van de rechter vleugel, waarin zich onder andere de keuken, bar en serre bevonden. De linker vleugel met eetzaal is ook volledig vernield.

,,It hiele gebou kin as ferlern beskôge wurde’’, aldus een woordvoerder van Brandweer Fryslân rond het middaguur. De brandweer is met verschillende eenheden en groot materiaal uitgerukt, maar kon weinig doen om het gebouw te redden. Het dak van de rechtervleugel stortte in de loop van de ochtend in.

De melding kwam even na zes uur maandagochtend 17 juli 2023 binnen. Op dat moment ging het om een binnenbrand. Het vuur zat tussen het plafond en het dak en was moeilijk te bestrijden. Brandweerlieden besloten aanvankelijk om uitsluitend van buitenaf aan de slag te gaan. Een poging om van binnenuit te werken werd vanwege de risico’s afgebroken. Rond een uur of tien was de brand uitslaand. Ook werd ingezet om de woningen naast het restaurant te behouden.

De blusploegen van Sint Nyk en Langweer werden om twintig over zes als eerste opgeroepen. Ze schaalden vrijwel direct op, waarna de ladderwagen van de brandweer in Heerenveen ook werd opgeroepen. Een tankautospuit uit Joure en de blusploeg van Sloten assisteerden bij de bestrijding van het vuur. De verzorgingsgroep van de brandweer in Bolsward werd ingeschakeld om de ruim dertig manschappen van een natje en droogje te voorzien.

Kelder vol bluswater
De kelder van de directe buren liep tijdens het bestrijden van de brand vol met bluswater. Aan weerszijden van het restaurant had de brandweer een watergordijn opgezet om het overslaan van vuur naar de buren te voorkomen.

Zwarte rook
De meetploeg van Brandweer Joure liet een waarschuwing uitgaan voor direct omwonenden. Met name de directe buren en ook op de Heide ondervonden mensen overlast van de zwarte rook. Hen werd geadviseerd om ramen en deuren dicht te houden. De rook ging met de zuidwestenwind precies tussen Scharsterbrug en Haskerhorne door. ,,Reden voor ons om geen NL-Alert uit te doen, omdat je dan mensen onnodig bang maakt’’, aldus een woordvoerder van Brandweer Frylân;

Mobiele kraan
Tegen elven is een rupskraan van TN Slopen en Saneren uit Scharsterbrug ingeschakeld om te assisteren. Het gebouw wordt daarbij op aanwijzingen van de brandweer beetje bij beetje uit elkaar getrokken, zodat het vuur beter kan worden bestreden. De verwachting is dat die werkzaamheden ook de hele dag nog zullen duren. Vanwege de rookontwikkeling is een rupskraan was met overdrukcabine ingezet, die normaliter bij asbestsaneringen wordt ingezet. De machinist wordt daarin tegen rook van buitenaf beschermd.

Weg afgezet
Gedurende de hele dag was de weg tussen Joure en Sint Nicolaasga/Langweer afgezet voor alle verkeer. De brandweervoertuigen stonden op de doorgaande weg, terwijl voor het brandende pand een wirwar aan brandweerslangen lag. Ook de bussen van Arriva reden niet op het afgezette traject.

Foto boven: Menno Dijkstra/onder: Sybrich Kampen-op de Hoek

230717 SIntNyk brandHjirist publiek230717 SIntNyk brandHjirist publiek2230717 SIntNyk brandHjirist publiek3



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!