Menu

zoeken

Jan Bosma uit Sint Nicolaasga met zijn Friese paarden. Op de achtergrond de AgriShop en de werkplaats van Bosma Melkveetechniek.Met Jan Bosma uit Sint Nicolaasga is een van Nederlands tuigpaardiconenen overleden. Jarenlang draaide hij bijzonder sterk mee op de concoursvelden. Ook in de fokkerij was hij bijzonder succescvol. Vlak voor zijn 83ste verjaardag overleed hij, op donderdag 4 mei 2023. Het afscheid met twee Friese paarden voor de zwarte rouwkoets was zoals het moest zijn. Stapvoets ging het, vanaf de winkel van Bosma Groene Vakzaak, waar de condoleance plaatsvond, naar de rooms-katholieke kerk, waar hij op het kerkhof is begraven.

In een uitgebreid In Memoriam blikt het tijdschrift Phryso terug op de inspanningen van Jan Bosma voor het Friese paard. Met de merries Erma en Ordina maakte Jan Bosma de meeste furore in de tuigpaardensport. Erma haalde als enige merrie in de geschiedenis alle verschillende discipline tuigtitels. In 1989 won ze de nieuwelingencompetitie voor de sjees. Daarna vlogen de successen haar om de oren. Bosma was trots op zijn Friese paarden. Veel mensen kennen hem ook van de huldigingen van schaatskampioenen op het ijs van Thialf in Heerenveen. Jarenlang reed hij met ze in de arrenslee een ererondje in het volgepakte Thialf.

Jan Bosma werd op 12 mei 1940 geboren als negende kind uit een gezin van dertien kinderen. Hij zag het levenslicht op de boerderij aan de Gaastweg in Sint Nicolaasga, ging naar de Landbouwschool en werd uiteindelijk monteur van melkmachines. Later nam hij het melkmachinebedrijf over en breidde hij het vervolgens later nog uit met Bosma Groene Vakzaak en bloemenzaak Flowerly. De humoristische Jan en het bedrijf waren in de verre omtrek een bekend fenomeen geworden. Hij trouwde in 1966 met Alie Bootsma en samen kregen ze dochter Susan en zoon Ronald.

Bosma Melktechniek begon onder de vleugels van Jan Bosma met de bedrijfsactiviteiten op het gebied van melken, voeren, koelen en stalinrichting. Vanuit Follega vestigde hij zich in 1986 op de huidige locatie in Sint Nicolaasga later breidde het bedrijf uit met een winkelstelling in het huidige magazijn. ,,It begûn mei learzen en harken. Mar we krigen eins eltse dei wol fragen nei oare produkten.” Het groeiende assortiment resulteerde in 2000 in Bosma Groene Vakzaak. Het bedrijf groeide door. De introductie van de Kalvertaxi’s door werknemer Arie Vervat werd een groot succes. De winkel kreeg een webshop, verkoopauto's gingen de weg op en in 2012 werd een bloemenzaak Flowerly@Bosma geopend.

Tot op hoge leeftijd verrichtte Jan Bosma hand- en spandiensten op het bedrijf, waar zoon Ronald Bosma en schoondochter Petra Bosma nu de honneurs waarnemen. Bosma senior leed de laatste jaren aan dementie. Hij verhuisde noodgedwongen naar de Cornelia Hoeve in Eesterga, waar hij uitzicht had op het Friese platteland dat hem zo na aan het hart lag.

Lees ook:

Foto's: Noordoost.nl

1996: Bosma verhuisde in 1986 naar de huidige locatie in Sint Nicolaasga. Tien jaar later privatiseerde Boeke-Heesters de filialen en werd hij eigenaar van Bosma Melktechniek.96041650 BosmaMelktechniek

2017: Op de Agrarische Schouw in Joure. Links Jan Bosma, tegenover hem Arie Vervat.17092854 AgrarischeSchouw BosmaMelktechniek

Met de rouwkoets en twee Friese paarden op weg naar de laatste rustplaats. (Foto: Thewes Hoekstra)230504 SintNyk JanBosma rouwkoets c ThewesHoekstra1000



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!