Menu

zoeken

zonnepark Ouwsterhaule 2022 4OUWSTERHAULE - De vergunning voor het zonnepark in Ouwsterhaule wordt verleend. De voormalige vuilstort bij Ouwsterhaule krijgt 30.840 zonnepanelen op 21 hectare land. Het park zou goed zijn voor een derde van het elektriciteitsverbruik van Joure.

De gemeenteraad besloot op 13 april dat de plannen door konden gaan, mits er geen bezwaren binnen zouden komen. In de periode van zes weken zijn geen zienswijzen ingediend.

De opgewekte stroom wordt in Oudehaske op het net gebracht. In gemeente De Fryske Marren is beperkte capaciteit van het net. De ruimte op het net is gereserveerd. ‘Dit is een grote uitgave die is gedaan om zekerheid van aansluiting te kunnen garanderen in het project’, meldt gemeente De Fryske Marren

Eigendom
Het zonnepark moet in de loop van tijd volledig eigendom van het dorp worden. Daarvoor vindt overleg plaats tussen GroenLeven en Plaatselijk Belang Ouwster-Trijegeaen. Het Plaatselijk Belang wil zij geen financieel risico nemen met het gemeenschapsgeld door de ontwikkeling van het zonnepark. GroenLeven ontwikkelt, bouwt en financiert het zonnepark. Met een lokale energie coöperatie heeft het zonnepark daarna met een lopende kasstroom, georganiseerde financiering en een minimaal risico.

Inpassing
Het zonnepark komt aan de kant van autosnelweg A6. De panelen zijn daardoor niet zichtbaar vanuit het dorp. De hekken om het park worden groen, zodat ze in het landschap passen. Op de buitengrenzen van het zonnepark worden natuurvriendelijke, bloemrijke randen gezaaid. Aan de snelwegzijde komen struweelheggen zodat het beeld vanaf de buitenzijde groen blijft.

Het zonnepark komt op ‘minder courante landbouwgrond’ te staan. Het terrein deed tot 2000 dienst als vuilstort.

GroenLeven wil in 2023 met de bouw starten. Het park blijft maximaal 30 jaar staan. Daarna wordt de locatie in oorspronkelijke staat teruggebracht.

Lees ook: Geen park in Sint Nyk en wel in Ouwsterhaule en Zonnepark op vuilstort Ouwsterhaule

(Foto: archief De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!