Menu

zoeken

zonnepark Sint nyk 6Streep door zonnepark Sint NykSINT NICOLAASGA – Het zonnepark in Ouwsterhaule wordt wel gebouwd en het zonneveld in Sint Nicolaasga gaat niet door. De gemeenteraad heeft woensdag over beide voorstellen gestemd

Met 23 stemmen voor is de bouw voor het park in Ouwsterhaule akkoord. Voor het park in Sint Nicolaasga waren maar zes raadsleden voor de plannen. Het grote verschil tussen de parken: de geschiktheid van landbouwgrond.

Het te bouwen park in Ouwsterhaule komt op de voormalige afvalstort. ,,Dit is incourante landbouwgrond en ongeschikt voor akkerbouw”, lichtte wethouder Frans Veltman tijdens de vergadering toe, ,,Deze gronden zijn door de provincie specifiek als zonneparklocaties aangewezen.”

Verschillende raadsleden uitten hun zorgen over het eigenaarschap van het dorp. Veltman gaf toe dat er nog geen vaste afspraken zijn gemaakt. ,,Het streven is om naar honderd procent lokaal eigenaarschap te gaan. Als we niet aan de lokale participatie voldoen, krijgen we een boete.”

De situatie in Sint Nicolaasga is andersom. Het park zou op goede landbouwgrond worden geplaatst, maar het dorp is zelf eigenaar. ,,Het zonnepark wordt op courante grond gebouwd”, zei wethouder Roel de Jong, ,,Omdat er een groot draagvlak is en aan alle andere punten wordt voldaan, hebben we als college  toch plan in procedure gebracht en aan de raad voorgelegd.”

Alleen D66 en GroenLinks stemden voor het plan in Sint Nicolaasga. De 26 andere raadsleden waren tegen.

(Foto's: De Zakenman)

De gemeenteraad ging wel akkoord met het zonnepark op de voormalige vuilstort bij Ouwsterhaulezonnepark Ouwsterhaule 2022 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!