Menu

zoeken

2020 Schoolgebouw Wooninitiatief De BeukSint Nicolaasga – Het schoolgebouw De Beuk in Sint Nicolaasga wordt definitief verbouwd tot kleinschalige woonvorm voor jongvolwassenen met autisme en of een lichamelijke beperking. Gemeente De Fryske Marren stemt in met de verkoop van het gebouw aan de initiefnemers. 

Tjitte en Baukje Feenstra waren sinds 2013 voor hun zoon Albert (27) op zoek naar een geschikte woonplek. Hans-Peter en Brenda Bax zijn twee jaar geleden begonnen met de zoektocht voor een thuis voor Stan (19). Meerdere ouders uit de omgeving van Sint Nyk sluiten zich bij het initiatief aan.

De woonvorm voorziet volgens het college van b. en w. in een vraag naar aangepaste woningen voor deze jonge inwoners. Wooninitiatief De Beuk is sindss halverwege 2019 met de gemeente in gesprek. Wethouder Frans Veltman is enthousiast. ,,Vanaf het eerste begin staan wij positief tegenover dit mooie burgerinitiatief omdat het maatschappelijke meerwaarde heeft en een initiatief is van, in en door het dorp. Deze jonge inwoners hebben dusdanig veel hulp en begeleiding nodig dat zelfstandig wonen niet mogelijk is. Voor deze doelgroep is er in de buurt geen geschikte woonmogelijkheid. Volgens de initiatiefnemers vallen deze jongvolwassenen al vanaf hun geboorte tussen wal en schip. Door dit initiatief krijgen ze de mogelijkheid in hun eigen leefomgeving te gaan wonen. Voor hen extra belangrijk omdat dan hun bestaande contacten in het dorp en in hun omgeving blijven bestaan.’’

Zorgondernemer Driestroom uit het Gelderse Elst,dat kleinschalige woonvormen voor mensen met een  beperking realiseert, werkt mee. De bewoners krijgen allemaal een eigen voordeur. Via de achterdeur krijgen ze de zorg die nodig is. Die is per persoon verschillend. zeven tot tien wooneenheden te creëren waarin de bewoners zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. In het complex is 24 uur zorg aanwezig.

De appartementen hebben een wc en douche, keuken, woonkamer en aparte slaapkamer. Omdat de bewoners veel aan elkaar kunnen hebben, komen er ook een gezamenlijke ruimte met woonkamer en keuken. De ruimtes worden ook geschikt voor jong volwassenen in een rolstoel. In het kleinschalig wonen is vanuit Driestroom 24 uur per dag zorg beschikbaar. Om die reden komen er ook een ruimte voor de slaapdienst en een kantoor. Yme Nota, zelf geboren en getogen Sint Nykster en werkzaam binnen jeugdzorg, is inmiddels door Driestroom benaderd voor de functie van zorgondernemer.

Zie ook: ,,Sterk meitsje foar in plakje foar de bern”

(Foto: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!