Menu

zoeken

190828 Larven trainingsveldSINT NICOLAASGA - Waar voetbalvereniging Renado uit Sint Nicolaasga eindelijk verlost lijkt van engerlingen en emelten, lijkt het probleem zich te hebben verschoven naar het trainingsveld op Sportpark It Skarlân. Het gras bij de ijs- en skeelerbaan is flink aangetast en daardoor vrijwel onbruikbaar voor de droogtrainingen van de schaatsers van SchaatsTrainingclub Donia.

Het probleem doet zich voor na de vorige droge periode, een aantal weken geleden. ,,Het was hartstikke droog, maar door de regen groeide het gras weer op. De laatste tijd werd het weer dor en droog. Bij het in de zode trappen zagen we de larven crioelen", vertelt voorzitter Thewes Hoekstra van de ijs- en skeelerbaanstichting. Die is verantwoordelijk voor het onderhoud aan het complex, dat weer wordt gehuurd door IJsclub Donia en STD. 

De larven vreten de wortels van het gras stuk. De grootste schade ontstaat door kraaien en andere vogels, die in de grond woelen om de lekkernij te vinden. ,,Door de warmte van de afgelopen dagen wordt het wel wat beter. We hebben het gras maar onder water gezet om de groei wat te bevorderen. Of het helpt tegen de larven is nog maar de vraag."

190828 Larven trainingsveld0Hoekstra baalt van de situatie. ,,Deze plek wordt gebruikt voor de zomertrainingen van de jeugd. Op die momenten is het erg druk. Helaas is er bijna niet op te trainen. Je wilt ook geen blessures hebben. Gelukkig ziet het gras binnen de ijs- en skeelerbaan er nog wel goed uit en kan dat terrein worden gebruikt."

De stichting gaat contact zoeken met de 'collega's' van de Sint Nykster voetbalvereniging. Eind juli kon Renado nog melden dat het probleem met de engerlingen en emelten, larven van de kever en de langpootmug, verholpen lijken. Het injecteren van nematoden, ofwel aaltjes, bleek ook een effectieve bestrijdingsmethode. Vorig jaar zijn knoflookextracten ingezet om te voorkomen dat de emelten en engerling überhaupt zich onder het veld nestelen.

Hoe groot de schade is, is nog niet te zeggen. In het geval van de ijs- en skeelerbaanstichting zal zij de kosten voor het oplossen vermoedelijk zelf moeten dragen. 

Lees ook: Larvenprobleem Renado lijkt verholpen

(Foto's: De Zakenman)

190828 Larven trainingsveld1

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!