Menu

180705 Kunstroute galerie theetuin de heide Uilkje KampenSINT NICOLAASGA / OLDEOUWER - De Kunstroute langs de Tsjûkemar voert dit jaar langs clusters bij Wilhelminaoord in Sint Nyk, buurtschap de Heide en het haventje van Oldeouwer. Op die plekken laten verschillende kunstenaars tijdens het vierdaagse hemelvaartweekend hun werk zien en zijn er verschillende activiteiten.

Stichting Kunst en Meer organiseert het bijzondere evenement van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni. Er is een route uitgestippeld rondom de Tsjûkemar van ongeveer dertig kilometer, die te befietsen is, maar de speciale kunstlocaties zijn in principe ook met de auto te bereiken. De Kunstroute heeft dit jaar de naam ‘De Tsjûkemar uit de (kist)kast’ gekregen. De organisatie heeft daarvoor kisten van meer dan twee meter hoog aan de kunstenaars beschikbaar gesteld.

In totaal zijn er langs de route acht clusters waar meerdere kunstenaars en activiteiten zijn samengevoegd. De kas op het landgoed Wilhelminaoord is zo’n clusterplek. Het werk van fotografe Conny Kitschman en de schilderijen en beelden van Jettie Roseboom zullen daar te bewonderen zijn. Voor de serie ‘Gewoon doorgaan’ fotografeerde Kitschman weduwnaren van over de tachtig jaar uit Lemmer met het doel het gemis, de kwetsbaarheid en gelatenheid vast te leggen. Het overbrengen van sfeer is de rode draad in de kunstwerken van Roseboom. Haar schilderijen variëren van landschappen en bloemen tot menselijke figuren.

Het Thomashuis, Bed&Breakfast De Heide en familie Hoogland in het Sint Nykster buurtschap vormen ook een cluster. Claudia van Houten schildert daar met de bewoners van het Thomashuis. In de b&b hangen schilderijen van Kim Koedijk, de kunst-kist met beelden van Anna Akke Fopma en de vijfjarige kunstenaar Chriss. De beeldhouwgroep van Creatheek & Hobbywerkplaats Sint Nicolaasga vindt voor het vierdaagse kunstevenement onderdak bij familie Hoogland op Huisterheide 10. Als extra activiteit gaat Anna Akke Fopma dagelijks workshops beeldhouwen verzorgen. Fanfare Crescendo uit Idskenhuizen speelt vrijdagmiddag om twee uur en er is een excursie naar de eendenkooi.

Het derde cluster van de kunstroute op het grondgebied van DeSintNykster.nl ligt bij het haventje aan de Sluisweg in Oldeouwer. Kunstenaar Willem Hoogeveen zet daar zijn bijzondere buitenobjecten neer, de befaamde componist en art director Jasper Frenken heeft er een Soundgarden en Peter Hein, bekend om zijn ranke figuratieve- en non-figuratieve vormen, stalt beelden uit.

Vorig jaar lag de focus van de allereerste editie van de Kunstroute nog op de zuidkant van de Tsjûkemar. Galerie en theetuin De Heide van de familie Kampen was wel één van de plekken die bezocht kon worden, maar de volgers moesten daarvoor wel van de route af. Dit jaar gaat de ronde daadwerkelijk langs de kunst door Sint Nicolaasga, Scharsterbrug en Oldeouwer.

Deelnemers kunnen zelf bepalen waar ze beginnen. Op de locaties, open van elf uur 's ochtends tot vijf uur 's middags, zijn programmaboekjes voor twee euro te verkrijgen. Meer informatie is te vinden op www.detsjukemar.nl

Lees ook: Kunst Sint Nyk 'uit de route'

(Archieffoto boven: De Zakenman)

De Kunstroute (Afbeelding: De Tsjûkemar Kunst en Meer)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!