Menu

zoeken

08010351VuurwerkSchadeBordSINT NICOLAASGA - De jaarwisseling heeft in de gemeente De Fryske Marren met een bedrag van 28.000 euro aan schade een behoorlijke sporen achtergelaten. Een woordvoerder stelt dat het in gebied van DeSintNykster.nl, met onder andere de dorpen Sint Nicolaasga en Langweer, qua schade rustig is verlopen. Schade door vuurwerk is er vooral aan bebording.

Waar de gemeente voorgaande jaren een overzicht publiceerde met de schade per dorp, wordt er over de jaarwisseling van 2018 naar 2019 alleen een algemeen beeld geschetst. De reden is bijzonder. ,,We merken dat het voor sommige mensen een doel is geworden om op die lijst te komen. Dat is natuurlijk niet waarom we de hoogte van de schade delen. We willen mensen juist bewust maken van de kosten die het de gemeenschap oplevert, niet dit gedrag op enige wijze aanmoedigen", laat een gemeentelijk woordvoerder weten. 

Eén kwalijke zaak wordt wel specifiek uitgelicht. In Lemmer is hout op straat gedumpt, waarin asbest is aangetroffen. ,,Asbest is ontzettend gevaarlijk voor de gezondheid. Daarmee hebben de mensen die het afval hebben gedumpt zichzelf en anderen in gevaar gebracht. Als we een dader van vernielingen of van zo’n actie vinden, heeft dat grote gevolgen. Afhankelijk van de daad kan de dader een flinke boete krijgen en in enkele gevallen een strafblad. Dat heeft grote gevolgen voor de toekomst van deze personen, want zij kunnen dan geen Verklaring Omtrent Gedrag meer ontvangen. Daarom is het belangrijk dat mensen zich goed bewust zijn van de gevolgen van een daad, voordat zij hieraan beginnen." 

De schade aan straatkolken is nog niet bekend. Het gooien van knalvuurwerk in putten kost de gemeenschap ieder jaar een behoorlijke smak geld. Bij de voorgaande jaarwisseling moest gemeente De Fryske Marren 106 straatkolken vervangen of repareren. Het schadebedrag van 28.000 euro is opgebouwd uit opgeblazen verkeersborden, verlichting en containers (12.345 euro), drie ondergrondse glas- of afvalcontainers (12.000 euro), brandschade aan een wegdek (500 euro) en 3000 euro voor het opruimen van het gedumpte hout met asbest, vermoedelijk gebruikt voor een vreugdevuur.

(Archieffoto: Noordoost.nl)

Lees ook: Voorzichtig tevreden over jaarwisseling



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!