Menu

190102 Kanon marchjepolleSINT NICOLAASGA - Door de strengere regelgeving rond het carbidschieten in De Fryske Marren mag het kanon van Carbidteam Sint Nyk niet worden gebruikt. Toch weerhield het de jeugd op oudjaarsdag er niet van om toch flink te knallen. Het geschut werd op een bootje gezet en naar het eiland Marchjepôlle in de Tsjûkemar gevaren. Het is meteen wel de laatste keer. Het kanon is in beslag genomen en vernietigd. 

Bij parkeerterrein De Lanen werd de ploeg door de politie opgewacht. ,,We kregen melding dat er met het carbidkanon werd geschoten. Het kanon werd daarna met een boot richting Sint Nicolaasga vervoerd. De collega's hebben onder de brug van de A6 bij parkeerplaats de Lanen de boot aan de kant gekregen. Er zijn geen bekeuringen uitgeschreven, de gemeente heeft het kanon afgevoerd en neemt de verdere afhandeling op zich", legt woordvoerder José van Gijssel van Politie Noord-Nederland uit. 

De gemeente is in principe coulant richting de ploeg. ,,De gemeente gaat er vanuit dat dit volgend jaar niet weer gebeurt en heeft geen verdere sancties opgelegd. Mochten de regels volgend jaar wederom worden overtreden, dan zal de gemeente een last onder dwangsom opleggen", legt Tiny Driessen van gemeente De Fryske Marren uit. Optreden is echter wel nodig geweest. ,,Het beleid voor carbidschieten is aangepast. Dit is met name gedaan vanwege de veiligheidsrisico's die het met zich mee brengt. Zo mag er alleen nog maar geschoten worden buiten de bebouwde kom en is carbidschieten is alleen toegestaan met een melkbus van maximaal 40 liter. De Carbidploeg van Sint Nyk was op de hoogte van deze nieuwe regelgeving en het feit dat ze het carbidkanon niet meer mochten gebruiken."

,,Ze hebben echter besloten om in strijd met de beleidsregels, het carbidkanon toch in te zetten op een locatie waarvoor ook geen vergunning was aangevraagd, de Marchjepôlle in de Tsjûkemar. Dit gaf de gemeente geen andere keuze dan handhavend op te treden. Op het moment dat de carbidploeg aan wal kwam bij parkeerterrein De Lanen aan de A6 hebben ze afstand gedaan van het carbidkanon en heeft de gemeente hem in beslag genomen. Het kanon is met een vrachtwagen afgevoerd en zal worden vernietigd."

Lees ook: Afscheid van een traditie

190102 Kanon marchjepolle afgevoerd

 Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!