Menu

zoeken

080218 DE BEUKSINT NICOLAASGA - Als de wettelijke verantwoordelijkheid voor voldoende openbaar onderwijs in gevaar komt, heeft de gemeente de mogelijkheid om een school in stand te houden. Ook bij de opheffing van De Beuk is gekeken of een dergelijk 'bevoegd gezag' nodig is, maar dit blijkt niet het geval. Onderwijsgroep Primus is nog wel bezig met een onderzoek naar een eventuele fusie. Een samenwerkingsschool met De Paedwizer komt er niet, maar een samengaan met 't Swannestee in Langweer of De Brêge in Scharsterbrug is nog mogelijk.

Het onderzoek vindt in overleg met de ouders plaats. Het proces van opheffing van De Beuk gaat gewoon verder. Het afzien van de gemeente van eventueel 'bevoegd gezag' is een volgende stap in het proces. Het gebeurt maar zelden dat een gemeente het gezag van een school overneemt. Een reden omdat wel eventueel wel te doen, zou zijn dat er onvoldoende openbare scholen overblijven. Dat is volgens het college van burgemeester en wethouders in De Fryske Marren niet het geval. De relatief korte afstand tot de openbare scholen in Langweer en Scharsterbrug, respectievelijk 4 en 5,1 kilometer, speelt daarin ook mee. 

Met het besluit van gemeente wordt de verdere gang van zaken volledig in de handen van het schoolbestuur en de ouders gelegd. Als die besluit om te stoppen, dan het gebouw overgedragen aan de lokale overheid. Die verwacht dat er weinig of geen extra aanvragen komen voor een tegemoetkoming van kosten voor leerlingenvervoer, omdat binnen zes kilometer twee openbare scholen staan. De boekwaarde van het gebouw van De Beuk is ruim twee ton. Wanneer duidelijk is dat de school niet voor een beleidsdoel van de gemeente wordt ingezet, zal die worden verkocht.

De reden voor sluiting van De Beuk is het snel dalende leerlingaantal. Dat lag in 2013 nog op 74. Inmiddels zijn dat er 34. Er stromen geen kleuters meer binnen. Een dergelijk kleine school is voor het schoolbestuur niet meer te bekostigen. 

Lees ook: Obs De Beuk weg uit Sint Nyk

(Archieffoto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!