Menu

zoeken

12121264 Snelweg A6 Sint NicolaasgaSINT NICOLAASGA - Er komt voorlopig geen onderzoek naar een nieuwe wegverbinding aan de noordkant van de Tsjûkemar tussen recreatiegebied De Ulesprong en Rohel/Oldeouwer. De gemeenteraad van De Fryske Marren nam woensdagavond een amendement aan waarmee er een streep wordt gezet door de investering van tweemaal 50.000 euro.

De Fryske Marren moet bezuinigen door een tekort op het sociaal domein. FNP, CDA, VVD en de Burgerpartij dienden een amendement om het onderzoek naar de directe verbinding en de aanschaf van een 'koffiekunstwerk' van Klaas Gubbels niet te honoreren. 'Volgens de gemeenteraad van De Fryske Marren is het niet verstandig om aan de vooravond van een lastig traject nieuw beleid te honoreren dat niet direct noodzakelijk is voordat er duidelijkheid is en inzichtelijk wordt waarop bezuinigd kan worden.' 

GroenLinks, ChristenUnie en de Burgerpartij hadden ook een amendement klaar liggen om het onderzoek naar de weg te schrappen. Daarin was de motivatie vooral dat het gebied op dit moment gewoon al bereikbaar is en meer asfalt een 'fersmoarging fan it lanskip' betekent. Dit amendement werd niet in stemming gebracht, nadat het eerdere amendement met twintig stemmen voor en zeven tegen werd aangenomen. 

Wethouder Frans Veltman probeerde in het debat nog uit te leggen waarom het college van burgemeester en wethouders met het voorstel op de proppen kwam. ,,Er is gekozen om van de Tsjûkemar in toenemende mate een bestemmingsmeer te maken. Ondanks dat we te maken hebben met beschermde natuur past dit voorstel bij de keuze om de recreatieve voorzieningen een kwaliteitsimpuls te geven. Het gaat om een onderzoek, niet meteen om het aanleggen van weg. We willen kijken wat er mogelijk is."

De motivatie van Veltman kon een meerderheid niet overtuigen. Door de verwoording in het amendement staat de deur overigens nog wel op een kier. Mocht in een later stadium duidelijk zijn waar op bezuinigd wordt, zou het voorstel wellicht opnieuw ter tafel kunnen komen.

Lees ook: 'Nieuwe weg tussen Rohel en A6'

(Archieffoto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!