Menu

zoeken

98100603 Tjeukemeer TsjukemarSINT NICOLAASGA - De uitvoering van de projectvoorstellen van de Club van Aanjagers van de Tsjûkemar lijkt weer een stap dichterbij gekomen. Gemeente De Fryske Marren heeft namelijk een ruimtelijke visie voor het meer gemaakt, die naadloos aansluit op de wensen. 

Het doel van deze visie is om de ambities van de gemeente ten aanzien van deruimtelijke ontwikkeling van de Tsjûkemarvoor het komende decenniumte beschrijven en te verbeelden. De politieke wens voor een Tsjûkemar-visie bestaat al veel langer, maar is door de ontwikkelingen rondom de Club van Aanjagers in een stroomversnelling gekomen. 

In de visie wordt benadrukt dat de kwaliteiten van het meer door de ontwikkelingen niet aangetast mogen worden. De grootsheid in een open veenweidegebied moet in stand gehouden worden. De rust en ruimte wordt niet alleen als een recreatieve kwaliteit gezien, maar ook als het gaat om natuur en natuurbeleving. 

De enorme omvang van de Tsjûkemar biedt volgens De Fryske Marren de mogelijkheid om het gebied te zoneren. Activiteiten die veel geluid produceren, zoals snelvaren en jetskiën in een zone nabij de lawaaiige snelweg zullen daardoor amper of geen invloed hebben op verderaf gelegen zones waar de beleving meer op rust en ruimte is georiënteerd. Denk aan de natuurgebieden, het zeilen en sportvissen. 

Het ontbreekt de Tsjûkemar niet aan mogelijkheden, staat in de visie geschreven, het is alleen zaak om 'ze in samenhang met elkaar te ontwikkelen en vorm te geven op een manier dat ze elkaar versterken en niet beconcurreren'.

Een aansluitende fietsroute rondom het meer, met een pontje over de Skarster Rien vlakbij de Ulesprong, komt meerdere malen terug in de visie. Het ontwikkelen van de Ulesprong voor dagrecreatie kan wat de gemeente betreft de wind in de rug krijgen. Ook kan het kiosk worden vervangen door een gebouw, die hoogwaardiger is. In de visie staat dat een nieuw wegrestaurant op die plek niet wenselijk is. Bij De Lanen gaat de deur open voor een komst van een hotel of een wegrestaurant. 

De visie staat ook nieuwe ontwikkelingen bij de jachthaven van Sint Nicolaasga toe. 'De attractiviteit van de jachthaven zou kunnen worden vergroot door er recreatieve functies aan toe te voegen en een elkweervoorziening', schrijft de gemeente. 'De plek wordt hierdoor aantrekkelijker voor passanten en Sint Nicolaasga wordt dan meer betrokken bij de Tsjûkemar. Een eventuele uitbreiding van het bedrijventerrein Slotmolen in zuidelijke richting staat op gespannen voet met een dergelijke recreatieve ambitie, waarover in de toekomst een afweging zal moeten worden gemaakt'.

De ruimtelijke visie voor de Tsjûkemar komt vier weken ter inzage te liggen. 

Lees ook: Plan Ulesprong in volgende fase

(Archieffoto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!