Menu

zoeken

230417 ULESPRONG 10SINT NICOLAASGA – Recreatiegebied De Ulesprong bij Sint Nicolaasga krijgt een flinke impuls. Een speciale werkgroep vanuit de Club van Aanjagers van De Tsjûkemar heeft de het schetsontwerpen inmiddels klaar. ,,Als je vanuit de Randstad over de A6 langs de Ulesprong rijdt, moet je geprikkeld worden om af te slaan. Er komt meer reuring, die zeker de jeugd zal aanspreken. De Ulesprong wordt het dagrecreatieterein waar Sint Nyk trots op kan zijn.”

,,De Ulesprong heeft door haar ligging aan de snelweg en de gunstige zonneoriëntatie altijd al de potentie voor dagrecreatie gehad, maar daar is het wat bij gebleven”, constateert Eric Schrauwen. Samen met Sjoerdtje de Visser uit Follega is hij gevraagd om de Club van Aanjagers verder te ondersteunen met uitwerking van het Uitvoeringsplan De Tsjûkemar. Het project Ulesprong maakt hier deel van uit. Werkgroepen zijn met de verschillende plannen aan de slag die op de grote kanskaart van het meer staan. ,,Bij de Ulesprong wil sport- en recreatieondernemer Robert den Dunnen uit Terherne investeren. Hierdoor komen de ontwikkelingen daar in een stroomversnelling.”

plan ulesprong 2017 4Plaatselijk Belang, ondernemersvereniging en Watersportvereniging in Sint Nicolaasga zijn gedurende het proces steeds bijgepraat en zijn erg enthousiast. Eerste uitgangspunt van de ontwerpen is de komst van de waterskibaan, die qua formaat voldoet aan de internationale wedstrijdstandaard. Langs de kabelbaan komen drijvende steigers, waar de waterskiërs eenvoudig op kunnen klauteren en terug naar de wal kunnen lopen. ,,De jeugd zoekt actiewatersport en landschappelijk gezien heeft zo’n kabelbaan niet veel impact. Een elektrische waterskibaan, zoals Robert den Dunnen die voor ogen heeft, heeft weinig massa en geeft geen geluid.”

De komst van een horecagelegenheid is voor Den Dunnen belangrijk. ,,Die moet de exploitatie van waterskibaan ondersteunen. Zo’n gelegenheid moet meer te bieden hebben dan een ijsco en een rol drop. De maat en schaal moeten uiteraard passen bij de locatie, het is dus de bedoeling dat er een serieus restaurant komt. Het gebouw krijgt bovendien een aansprekende uitstraling waardoor het. horecasteun-, overstap- en vertrekpunt wordt.” Onderzocht wordt of er wellicht een koppeling met Culturele Hoofdstad 2018 te leggen valt. ,,Als ‘entreepaviljoen van Friesland’. Wellicht iets met een ballon als uitkijkpunt toren. Dat kan allemaal tijdelijk, als het maar een eye-catcher wordt.”

De schetsen omvatten ook de realisatie van een aanlegsteiger voor de pleziervaart. ,,Zodat de dagjesmensen met de boot naar de Tsjûkemar en De Ulesprong kunnen.” Het recreatieterrein wordt qua oppervlakte sterk vergroot. Met grondeigenaren zijn daarover al gesprekken gaande. Er komt een uitgebreid zandstrand aan de zuidkant en er wordt gedacht aan kunstmatige duinpartijen, waardoor het gebied een bijzondere uitstraling krijgt. Met Staatsbosbeheer vindt overleg plaats over onder meer extra parkeercapaciteit, een vaarverbinding en, als het mogelijk blijkt, een kortsluiting van het fiets- en wandelpad rondom het meer. Hierbij wordt tevens bekeken of een fietspontje mogelijk blijkt in de Skarster Rien”

Schetsontwerp Ûlesprong 002De werkgroep onderzoekt bovendien de haalbaarheid van een directe vaarverbinding tussen De Ulesprong en de Langwarder Wielen. Die moet niet alleen een aantrekkelijke recreatieve route opleveren, de nieuwe vaarweg moet ook zorgen voor een goede doorstroming van het water. Hierdoor kunnen de problemen met blauwalg bij De Ulesprong mogelijk worden beperkt of tot het verleden gaan behoren. Voor de flora en fauna, denk bijvoorbeeld aan de otter en de bever, ontstaat tegelijk ook een natte ecoroute. ,,Door de meren op boezempeil te verbinden zijn er geen kunstwerken nodig om peilverschillen te overbruggen. Zo’n aantrekkelijke doorgaande vaarroute is recreatief zeer wenselijk, kan relatief eenvoudig worden gerealiseerd en kan een uitstraling en beleving krijgen zoals die van de Luts.”

Indien alle grondeigenaren willen meewerken zijn er weinig twijfels over de uitvoerbaarheid van de plannen. ,,De Ulesprong moet een avontuurlijk recreatiegebied voor alle leeftijden worden. De komende tijd proberen we alles rond te krijgen. Mogelijk lukt het om de eerste initiatieven al in 2018 te realiseren. De vooronderzoeken zijn inmiddels gedaan.” De gemeente zit aan de knoppen, maar heeft al uitgesproken positief te zijn. ,,Omdat er voor De Ulesprong ook een private partij bij betrokken is, gaat alles relatief voortvarend.”



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!