Menu

zoeken

171013 PapiercontainersSINT NICOLAASGA - De containers voor het oud papier worden momenteel door gemeente De Fryske Marren verspreid. Vrijdag was bijvoorbeeld een deel van Sint Nicolaasga aan de beurt. Vanaf 1 november is het niet meer de bedoeling dat er dozen met papier langs de weg staan, maar alleen nog de containers met de blauwe deksel. 

De gemeente neemt de inzameling in het gebied over van de vrijwilligers, die voorheen namens de scholen of verenigingen het oud papier ophaalden. ,,Het is niet zo dat ze van ons moeten stoppen", legt woordvoerder Trycia van Brug van de gemeente uit, ,,Een vereniging of school maakt zelf de keuze om eventueel te stoppen met inzamelen, ze kunnen wat ons betreft doorgaan zolang ze willen. Op het moment dat ze toch deze keuze maken, nemen wij als gemeente de route over." 

In het geval van Sint Nicolaasga heeft Stichting SJAK, waarin de scholen vertegenwoordigd waren, de handdoek in de ring gegooid. Er zijn voor haar te veel onzekerheden over de garantieprijs en de verantwoordelijkheden rond de vrijwilligers. Voor de scholen betekent het wel dat een mooie inkomstenbron wegvalt. De gemeenteraad heeft hiervoor een compensatieregeling ingesteld. Totaal is daar 303.000 euro voor vrijgemaakt. ,,De regeling is gebaseerd op de gemiddelde jaarinkomsten van de verenigingen of scholen over 2013, 2014 en 2015. Dat wordt keer driehonderd procent gedaan. Het bedrag mag over meerdere jaren worden uitgesmeerd", aldus Van Brug, ,,Dit als tegemoetkoming of tijdelijk behoud van inkomstenbron omdat ze jarenlang hebben ingezameld."

In de regio Langweer, Sint Nyk en Haskerhorne worden in totaal drieduizend containers verspreid. De investering voor de nieuwe manier van inzamelen over de hele gemeente wordt geraamd om een kleine 650.000 euro. In de meeste straten blijft de inzameldag hetzelfde, maar voor een aantal verandert het. De juiste inzameldag is door middel van een brief aan de inwoners gecommuniceerd. Volgens de gemeente leert de ervaring dat door het gebruik van containers er over het algemeen meer oud papier wordt ingezameld. Voor iedere adres waar de papierinzameling is overgenomen gaat de gemeente uit van een voordeel van ongeveer zes euro. Dit is gebaseerd op de positieve effecten, er wordt minder papier als restafval afgevoerd en verbrand, en de papierinkomsten.

Lees ook: Containers voor oud papier

(Foto's: De Zakenman)

171013 Papiercontainers sticker

171013 Papiercontainers variant



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!