Menu

11112365 Vliegtuig sporen condensLEEUWARDEN - De statenfractie van CDA Fryslân heeft vragen gesteld over de beoogde laagvliegroutes rond Airport Lelystad. De partij wil dat er keuzes gemaakt worden die niet schadelijk zijn voor bewoners, bezoekers, flora en fauna in Friesland. Met de uitbreiding van het vliegveld maken lijnvluchten uit Engeland in de toekomst boven de Tsjûkemar een knik richting Scheerwolde, waar een wachtgebied is.

Volgens het CDA maken biologen zich zorgen, omdat de routes over gebieden gaan waar veel watervogels zitten. Toch zit ook met name de onduidelijkheid over de besluiten de partij dwars. ,,Vliegverkeer en alles wat ermee samenhangt is belangrijk voor de samenleving en daarom dient de samenleving hier tijdig over geïnformeerd te worden", geeft statenlid Wendy Zuidema-Haans aan.

De partij wil weten of Provincie Fryslân gaat aansluiten bij initiatieven in andere provincies en op welke manier gemeentes hier bij betrokken worden. ,,Het is belangrijk dat het Friese geluid hier goed vertegenwoordigd wordt. Ook vindt het CDA het belangrijk dat de Friese bevolking verder over de ontwikkelingen en mogelijke risico’s wordt geïnformeerd.”

Eerder lieten de gemeentelijke fracties van D66, GroenLinks en PvdA in De Fryske Marren zich al kritisch uit over de planvorming rond de laagvliegroutes. 

Lees ook: Politiek gemor over laagvliegroutes

(Archieffoto: Noordoost.nl)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!