Menu

zoeken

11012017 oudpapier 5SINT NICOLAASGA - Wethouder Johannes van der Pal gaat opnieuw in gesprek met de verenigingen, en specifiek Stichting SJAK uit Sint Nicolaasga, die oud papier inzamelen. De bestuurder van gemeente De Fryske Marren gaf woensdagavond in de commissie ruimte aan niet in te zien waarom de papierinzamelaars de dupe worden van het nieuwe beleid. ,,Mar miskien binne we net helder genoch west."

Het wegvallen van de garantieprijs en de risico's, die SJAK loopt met het verzekeren van de vrijwilligers, zijn voor de drie scholen in Sint Nyk de onder andere aanleiding geweest om per 1 februari te stoppen met het inzamelen van oud papier. Wethouder Johannes van der Pal noemt dit 'in bytsje foarbarich'. Hij stelt namelijk dat met afvalinzamelaar Omrin is afgesproken dat de prijs per kilo oud papier in ieder geval tot 2020 vastligt. Die is gelijk aan het bedrag dat de clubs en instanties nu ook ontvangen. Hij stelt bovendien dat het garanderen van veiligheid voor de vrijwilligers niet anders is dan in het verleden. 

Met name de politieke partijen VVD, CDA en NCPN uitten kritiek. ,,Het verhaal van vanavond is weer anders dan de tekst in de raadsmemo en ook weer verschillend met dat wat wij van verenigingen horen. Als wij het als raadsleden al niet snappen, kunnen de verenigingen dat dan wel?", gaf VVD'er Olaf Storms aan. CDA-raadslid Meine van Dijk gaf als advies van Van der Pal om weer in gesprek te gaan. ,,Het nieuwe beleid moet de mensen stimuleren om meer te scheiden. Houd er wel rekening mee dat de papierinzamelaars geen ondernemers zijn, maar vrijwilligers die op pad gaan." Hij refereert hier naar een eventueel fluctuerende marktprijs voor papier.  

Volgens wethouder Van der Pal is Stichting SJAK de enige partij die heeft aangegeven niet gelukkig te zijn met het nieuwe beleid. ,,Mar in gesprekje is altiten mooglik en miskien ek wol goed." Coalitiepartij FNP steunt haar wethouder met het nieuwe beleidsvoornemen. Raadslid Jan Volbeda van de FNP gaf aan persoonlijk moeite te hebben de argumenten, die ten grondslag liggen aan het rigoreuze besluit in Sint Nicolaasga om te stoppen met het inzamelen van het oud papier. ,,Besjoch it praktysk. Ik sjoch it ferskil mei de hjoeddeiske situaasje net. Litte we der no mei begjinne en dan hâlde we de boel yn 2020 werris tsjin it ljocht."   

Lees ook: Abrupt einde 'oud papier' Sint Nyk

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!