Menu

zoeken

11012017 oudpapier 3SINT NICOLAASGA – Het oud papier in Sint Nicolaasga is woensdag voor de laatste keer door een van de drie scholen opgehaald. Stichting SJAK, waar De Beuk, It Klimmerblêd en de Paedwizer in vertegenwoordigd zijn, willen de risico's van het nieuwe gemeentelijke beleid niet dragen.

De ouders van de Sint Nykster scholen halen al ruim twintig jaar eens in de drie weken het oud papier op in het dorp. De opbrengsten, duizenden euro's per jaar, zijn altijd ten goede gekomen aan de leerlingen voor activiteiten, die niet uit het reguliere onderwijsbudget kunnen worden bekostigd.

Gemeente De Fryske Marren wil het beleid rond de inzameling van oud papier harmoniseren. Op termijn moeten alle huishoudens een container krijgen waarin het papier afval kan. Op sommige plekken zamelen verenigingen het papier in. Sint Nicolaasga kent de bijzondere situatie dat de scholen dat afwisselend doen. De gemeente wil dit ook in de toekomst wel toestaan, maar wil wel af van de garantieregeling. De inzamelaars zijn dan afhankelijk van de marktprijs voor papier.

,,Op dit moment is het inzamelen voor de marktprijs geen drama omdat die hoog is, maar je kunt ook een andere situatie voorstellen. De gemeente wil wel containers leveren, maar niet betalen als de marktprijs te laag is. Dat betekent dat het financiële risico bij de scholen wordt neer gelegd. In het meest negatieve scenario vragen wij de ouders dan om oud papier op te halen en moeten wij er geld op toe leggen”, legt directeur Sjors de Wolff van It Klimmerblêd namens Stichting SJAK uit.

11012017 oudpapier 4Ook speelt er een aantal verzekeringszaken waar de stichting niet het risico wil dragen. Vier jaar geleden knoopten de Sint Nykster scholen al een gesprek aan met de toenmalige gemeente Skarsterlân. Zij maakten zich destijds al zorgen over een andere vorm van inzameling na de harmonisatie bij de gemeentelijke fusie. Het college wil het beleid vaststellen, maar kreeg van de gemeenteraad vorig jaar de opdracht om met de verenigingen en scholen in gesprek te gaan.

,,Er hebben twee gesprekken plaatsgevonden om ons te informeren en mee te laten denken. Omdat we het geld eigenlijk niet kunnen missen is er in eerste instantie sprake geweest van een afbouwregeling van vijf jaar. Bij de tweede bijeenkomst was die ineens weg.” Er is vervolgens tussen Stichting SJAK en de gemeente een nieuw gesprek geweest over de verantwoordelijkheden en financiële risico's die bij de scholen zijn neer gelegd. ,,In november hebben we gezegd dat we wilden stoppen. Er is ons gevraagd om in ieder geval een half jaar door te gaan, zodat alles organisatorisch bij de gemeente geregeld kon worden.”

,,Wij hebben bovendien de nodige vragen voorgelegd, die door de ambtenaren met het college van B&W besproken zouden worden. Onder andere of er toch niet een garantieprijs afgesproken kon worden en of de afbouwregeling wellicht nog een optie kon zijn. We zouden 1 december opnieuw om tafel, maar toen waren er geen antwoorden.” Het college heeft uiteindelijk besloten om er niet in mee te gaan. ,,Daarom hebben wij na onze vergadering van gisteren besloten om te stoppen. Een aantal leden wilde woensdag, als De Beuk het oud papier op haalt, al niet meer de weg op gaan. Wij willen echter niet de inwoners duperen en halen het oud papier uit coulance nog op. Maar dit is wel de laatste keer.”

De ouders zijn woensdagmiddag met een brief op de hoogte gesteld en bedankt voor de jarenlange inzet. Toevalligerwijs staat woensdagavond de inzameling van het oud papier als raadsmemo op de agenda van de commissie. Sjors de Wolff verwacht dat wethouder Johannes van der Wal, die het onderwerp in zijn portefeuille heeft, het vuur nader aan de schenen wordt gelegd. ,,Wij hebben een aantal partijen geïnformeerd over ons besluit. De vertegenwoordigers waren geschrokken en verrast omdat de raad in de periode tussen de zomervakantie en de kerst niet op de hoogte is gesteld van de ontwikkelingen.”

Lees ook: Zorgen om inzameling oud papier

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!