Menu

zoeken

161104 Inzameling Oud papierSINT NICOLAASGA – De inzameling van oud papier door de basisscholen in Sint Nicolaasga hangt aan een zijden draadje. Door nieuwe inzichten bij de gemeente De Fryske Marren dreigt het onderwijs zelfs te moeten betalen om in te kunnen zamelen. De scholen en de gemeente zitten begin volgende week vanwege de kwestie om tafel.

Jaarlijks houden de scholen duizenden euro's over aan het oud papier. Hierdoor ontstaat er een mooi potje waar investeringen mee kunnen worden gedaan en voor het organiseren van activiteiten. Al langer is er discussie in de gemeente over het inzamelen van het oud papier. Die is recentelijk weer opgelaaid door de introductie van zijladers voor het inzamelen van afval. De gemeente heeft hierdoor geen eigen afvalwagens meer voor een aantal dorpen, dat hier voor de inzameling van oud papier gebruik van maakte.

In Sint Nicolaasga gaan de ouders van de leerlingen sinds jaar en dag vrijwillig met karren door het dorp om het oud papier op te halen. De gemeenteraad vindt in principe dat dit moet blijven, maar ambtelijk ziet men wel een positieve ontwikkeling met papiercontainers. In Lemmer blijkt bijvoorbeeld dat door die manier van werken minder papier tussen het restafval komt en dus duurzamer is.

Mede vanwege bezuinigingen staat ieder geval de garantstelling van enkele centen per kilo, die de gemeente aan de scholen beschikbaar stelt, ter discussie. Het onderwijs wordt dan afhankelijk van de marktprijs voor oud papier. Door de fluctuaties bestaat de kans dat inzameling de scholen niets oplevert en mogelijk zelfs geld gaat kosten. Er is tevens sprake om de garantstelling met terugwerkende kracht op te heffen, waardoor het geld dat de laatste tijd is opgebouwd, aan de gemeente terug moet worden betaald.

De scholen hopen toch met de gemeente tot een oplossing te komen.

(Archieffoto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!