Menu

06073053 voetbal bij zonsondergangBOORNZWAAG - De lokale politiek heeft woensdagavond in commissieverband gedebateerd over de plannen van recreatie-ondernemer Wil de Boer uit Scharsterbrug. Als exploitant van de kiosk bij de Put van Nederhorst wil hij het gebied een recreatieve impuls geven. Het college van burgemeester en wethouders houdt echter vast aan het kleinschalige karakter van de voormalige zandwinput. De lokale partijen zetten de deur op een kier. ,,Knip het plan op. Dat lijkt mij het meest verstandig", concludeerde fractievoorzitter Joop Meinsma van de VVD.

Wil de Boer ziet een toenemende stroom van recreanten bij de 'weinig attractieve' Put van Nederhorst. ,,Die kunnen wij niet verwerken met een kleine snackunit. We krijgen daar ook klachten over. Er is dus gewoon vraag naar. Er is steeds meer behoefte aan recreatie. Men wil vermaakt worden. Ik wil wel, maar die gemeente werkt nog niet mee. De aanhouder wint. De plannen zijn goed voor Joure en omgeving. Het is een uniek concept. Geef mij als ondernemer de ruimte", sprak De Boer in.  

In reactie op de plannen heeft het college aangegeven dat er binnen het bestemmingsplan geen ruimte is voor een gebouw groter dan tweehonderd vierkante meter, grotere glijbanen, een metershoge schommel, een kabelwaterskibaan, een beachclub en overnachtingsmogelijkheden. De deur staat onder voorwaarden wel open voor een aanlegsteiger voor waterfietsen, glijbanen lager dan drie meter, een fietsenstalling, nieuwe parkeermogelijkheden, een groter strand, een pad tussen het kiosk en de Skarster Rien, voorzieningen voor ouderen en wellicht het herstel van het strandje aan de Langwarder Wielen. 

,,Us advys is, rjochtsje jo op de punten dy't wol mooglik binne", gaf FNP-raadslid Janke de Vries aan. Zij steunde de opvatting van 'haar' wethouder Johannes van der Pal om het gebied kleinschalig te hebben. ,,Moatte jo dat hjir wolle? De rekreaasje is no lytsskalich, net it hiele gebied sa as de ynisjatyfnimmer dat foar eagen hat", verdedigde Van der Pal, ,,It is ús net dúdlik wat de ynisjatyfnimmer konkreet wol. Foar guon saken is in bestimmingsplanwiziging nedich. We wachtsje de offisjele oanfraach ôf." Fractievoorzitter Lucienne Boelsma van het CDA volgde het advies van Meinsma richting de initiatiefnemer om het plan op te knippen. ,,We zullen nu niet zeggen hoe we over de afzondelijke punten denken, maar als het wordt opgeknipt kunnen we een goede afweging maken." 

De politiek wacht nu af met welke plannen Wil de Boer op de proppen komt. 

(Archieffoto: Noordoost.nl)

Lees ook: Debat over 'klein attractiepark'Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!