Menu

zoeken

01082016 emelten renad 3SINT NICOLAASGA - Door het injecteren van nematoden moet het probleem met de engerlingen en emelten in het veld van voetbalclub Renado in Sint Nicolaasga worden opgelost. 

De microscopisch kleine aaltjes zijn in opdracht van gemeente De Fryske Marren door hoveniersbedrijf Roel Timmerman uit Uffelte in het veld gebracht. Hetzelfde bedrijf wordt ook ingeschakeld voor het aanpakken van de eikenprocessierups. 

Volgens de voetbalclub zitten er zowel engerlingen - een keverlarve - als emelten - larven van de langpootmug - onder de grasmat. De beestjes zijn zelf in principe niet schadelijk voor het veld. ,,Het zijn de vogels die ze uit de grond pikken die het gras kapot maken", legt woordvoerder Jan van der Veen van gemeente De Fryske Marren uit. 

De Renado-velden werden vorig jaar op dezelfde manier vernield. ,,Toen hebben we geëxperimenteerd met knoflookextract. Dit jaar in het voorjaar en nu weer hebben we nematoden ingezet." Nematoden vreten zich in de larven die in het veld zitten. ,,Een succesvolle en snelle methode. Maar we hebben dit in april ook al gedaan en ze zijn inmiddels toch weer terug."

De nematoden worden in het veld geïnjecteerd. Daarna wordt de grasmat besproeid en komen de aaltjes tot leven. Vervolgens vreten ze zich in de larven. Het proces duurt ongeveer een week. De al aangevreten stukken worden dan vervangen, waarna het veld in principe weer bespeelbaar is."

De (oefen)wedstrijden die gepland staan, zijn in overleg met het Renado-bestuur naar het tweede veld verplaatst. Ook die grasmat is lichtelijk aangetast, maar niet op dusdanige schaal dat het veld niet bespeelbaar zou zijn.

Op de foto: Voetbalveld Renado onbespeelbaar door larven (Foto: De Zakenman)

Lees ook: Emelten verwoesten Renadoveld



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!