Menu

zoeken

070716 info asielzoekersSINT NICOLAASGA - Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga heeft na de info-avond in Het Zalencentrum van donderdagavond nog de nodige vragen over het plan om in het dorp twaalf statushouders te huisvesten. Voorzitter Jeltje Steneker vindt het nog te vroeg om inhoudelijk te reageren. 

Gemeente De Fryske Marren wil tussen de Marsstraat en De Oorsprong twaalf woonunits realiseren voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Tijdens de speciale informatiebijeenkomst waren er niet veel Sint Nyksters, viel Steneker op. Terwijl de bijeenkomst voor alle geïnteresseerde burgers werd georganiseerd. ,,Vooral de direct omwonenden lieten van zich horen en emotie speelt daarbij een grote rol. Dat is ook heel begrijplijk als er ineens een brief van de gemeente op de deurmat valt, waarin staat dat deze woonunits voor jouw huis worden gerealiseerd."

De timing van de gemeente is volgens Steneker erg ongelukkig. ,,Een vreemde tijd om deze plannen nu te droppen, met al die vakanties. Wij zullen als Plaatselijk Belang-bestuur eind augustus kijken hoe we richting de gemeente reageren." De bijeenkomst riep in ieder geval al de nodige vragen op. ,,Bijvoorbeeld over het voornemen om de woonunits minimaal tien jaar te laten staan. Dat is wel erg makkelijk en een vreemde beredenering. Moeten we er nu mee rekening houden dat de woningen permanent zijn? Dat soort zaken willen we graag nog wel helder hebben van de gemeente".

De wijze van communiceren door de gemeente tijdens de bijeenkomst viel Steneker ook op. ,,Er is bijvoorbeeld een impressie gegeven hoe de woonunits er uit kunnen zien. Het is slechts een voorbeeld, maar mensen visualiseren veel. Als er foto's hangen, dan sla je dat beeld op. Helemaal als je hoog in de emoties zit. Dan hoor je het verhaal er achter niet meer, terwijl er nog zoveel onduidelijk is."

Direct betrokkenen hebben nog niet bij Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga aangeklopt. Steneker vindt dat niet vreemd. ,,De brief is recentelijk verstuurd. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dan eerst de bijeenkomst afwacht. Bovendien worden reacties vaak op persoonlijke titel of in buurtverband gegeven. Desalniettemin kunnen mensen altijd bij ons aankloppen als daar behoefte naar is."

Lees ook: Avond vol zorgen en emoties

160708 locatie sint nyk statushouders

De beoogde locatie voor twaalf woonunits tussen de Marsstraat en manege De Oorsprong in Sint Nicolaasga (Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!