Menu

zoeken

Allegorische Optocht Sint Nyk 2023 Foto Douwe Bijlsma 1000De politie heeft erkend dat fotograaf en dronepiloot Douwe Bijlsma uit Sint Nyk tijdens de Allegorische Optocht 2023 niet in overtreding was. Hij maakte met zijn drone foto’s van een praalwagen. De agent baseerde zich op verouderde regelgeving. Hij vertelde Bijlsma dat het verboden zou zijn om in de bebouwde kom te vliegen en een vliegvergunning noodzakelijk. Was. Het ,,in bewaring nemen’’ van de drone bleek achteraf onterecht.

In een brief aan Bijlsma, die voor juridische hulp bij de Nederlandse Vereniging voor Fotojournalisten (NVF) aanklopte, erkent de politie de misser. ,,Uw cliënt heeft geen overtreding begaan. Daarnaast heeft de politiemedewerker in kwestie gebruik gemaakt van de bevoegdheden die hem rechtens zijn toebedeeld. Dit heeft een vervelende situatie voor uw cliënt heeft gecreëerd’’, aldus een politiewoordvoerder van de Staf Eenheid Noord-Nederland. Hij noemt de droneregelgeving ,,complex en onderhevig aan verandering’’.

Handhavers van gemeente De Fryske Marren spraken Bijlsma tijdens het maken van zijn optochtfoto’s aan. Zij belden de politie, die even later ook ter plaatse kwam. ,,Ondanks mijn tegenargumenten was de politie ervan overtuigd dat ik ter plaatse niet met de drone mocht vliegen. De drone kon ik aan het einde van de dag op het gemeentehuis ophalen.’’

Bijlsma is blij met de brief van de politie Noord-Nederland. ,, De conclusie dat ik rechtmatig met mijn drone vloog en dus geen overtreding heb begaan, daarvan was ik zelf wel overtuigd.’’ Hij heeft later nog een ,,goed gesprek’’ met de dienstdoende agent gehad.

Foto: Douwe Bijlsma



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!