Menu

zoeken

2023-9-7 Allegorische Optocht Sint Nicolaasga 2023De dronefoto, die volgens de politie illegaal is gemaakt.Fotograaf en dronepiloot Douwe Bijlsma stapt naar de Nederlandse Vereniging voor Fotojournalisten (NVF), omdat de politie tijdens de Allegorische Optocht in Sint Nicolaasga zijn drone in beslag heeft genomen. Volgens de agent zou het verboden zijn om in de bebouwde kom te vliegen en was een vliegvergunning noodzakelijk. Bijlsma, die donderdagochtend een luchtfoto van een praalwagen wilde maken, bestrijdt het standpunt. Hij kon de agent niet van zijn gelijk overtuigen.

Van de juridische afdeling van de fotografenbond wil Bijlsma horen of hij gelijk heeft of de politie. Een brief met zijn relaas ligt inmiddels op het NVJ-kantoor in Amsterdam. Bijlsma volgde een dronecursus en is overtuigd van zijn gelijk. Voor zijn drone van nog geen 250 gram, die volgens de regels bij de RDW is geregistreerd, was in dit geval geen vergunning nodig en vliegen in de bebouwde kom is ook toegestaan, vertelt hij. Bijlsma had bewust niet boven het publiek gevlogen.

De inbeslagname was op het moment dat de Sint Nykster een foto van praalwagens op het Plein wilde maken. Net nadat hij de Houtzaagmolen met zijn drone had gefotografeerd, kwamen vier handhavers van gemeente De Fryske Marren aangelopen. Zij schakelden de politie in en kregen het advies om de drone in beslag te nemen. ,,Ik woe dêr op dat stuit gjin stampij meitsje, want ik woe de rest fan de optocht ek noch fotografeare.’’ Bijlsma kreeg te horen dat hij de in beslag genomen drone ‘s middags om vier uur op het gemeentehuis in Joure mocht afhalen. ,,Dat haw ik doe mar dien.’’

,,Soer’’
,,It is wol hiel soer dat sawol de plysje as de minsken fan de gemeente net op de hichte binne fan de rigels. Der wie op dat stuit ek gjin diskusje moochlik. Hja hiene gelyk. De rigels binne dúdlik, allinne binne se neffens my net op de hichte en dat soe wol moatte.’’

Foto: Douwe BijlsmaHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!