Menu

zoeken

D230617 Scharsterbrug Amerikaanse boerderij SidovanderWerf opzoldere Amerikaanse boerderij in Scharsterbrug moet op de gemeentelijke monumentenlijst. Tijdens de jaarlijkse Monumentendag zaterdag 9 september 2023 kwam Jacob van der Vaart van de Boerderijenstichting Fryslân met dat advies. Hij vindt dat de gemeente best trots op het inmiddels honderdjarige bouwwerk mag zijn. Het was de allereerste boerderij in Nederland, die naar Amerikaans model is gebouwd.

In een televisiereportage van Omrop Fryslân naar aanleiding van Monumentendag stond de boerderij in Scharsterbrug centraal. Op tal van plaatsen waren de deuren van monumenten geopend. De belangstelling was prima, al werd die door het warme weer enigszins gedrukt.

In de videoreportage komen ook eigenaar Sido van der Werf en bezoekers van de Monumentendag  - onder wie Theo en Betty Knoop uit SInt Nicolaasga - aan het woord. Meer op Omrop Fryslân.

Kerk Langweer

De monumentale hervormde kerk in Langweer was ook de hele dag voor bezoekers geopend. Pieter Brinksma vertelde over het ontstaan van de zaalkerk uit 1777, die al verschillende keren is herbouwd. Het eerste kergebouw stond al in de dertiende eeuw op die plek.

Foto: Menno DIjkstraHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!